Het kiezen van een padelracket kan lastig zijn. In deze complete gids zetten we alle verschillen tussen elk type racket uiteen.

Het juiste padelracket moet je vertrouwen geven op de padelbaan en je spel versterken. Het kiezen van het verkeerde padelracket zorgt niet alleen voor slechtere prestaties tijdens je spel, maar kan ook blessures veroorzaken.

Een padelracket kiezen in 5 stappen

Er is geen padelracket dat voor iedereen geschikt is. Je racketkeuze moet gebaseerd zijn op jouw specifieke omstandigheden. Daarom moet je, voordat je naar specifieke merken gaat kijken, eerst enkele basisvragen beantwoorden.

Hoe vaak speel je?

Hoe vaak speel je? Speel je toernooien? Om welke redenen speel je? Als je het bijvoorbeeld leuk vindt om één dag per week met vrienden te spelen, is dit een heel andere situatie dan wanneer je vijf dagen per week toernooien speelt.

Als je veel speelt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een duurder padelracket van hoge kwaliteit, omdat het langer meegaat en je helpt om je sneller te ontwikkelen.

Als je echter maar af en toe speelt, merk je niet zo’n groot verschil tussen een eenvoudig en zeer geavanceerd racket.

Wat is je speelniveau?

Op welk niveau speel je? Ben je net begonnen met padel spelen of ben je een gevorderde speler (of zelfs een professionele speler)?

Een veelgemaakte beginnersfout is om een ​​te duur (en vaak moeilijk te spelen) padelracket te kopen. Je ziet er misschien het coolst uit op het veld, maar het zal je niet helpen om wedstrijden te winnen.

Als beginner zou je in plaats daarvan moeten kiezen voor een ‘makkelijk’ racket, welke tegen een stootje kan. Zodra je meer ervaring hebt en je een specifieke speelstijl hebt gevonden, kun je overstappen op een ander racket.

Wat is je budget?

Hoeveel geld kan en wil je uitgeven aan een padelracket? Met een beperkt budget heb je vanzelfsprekend minder opties. Een goed padelracket hoeft echter niet duur te zijn, er zijn meerdere modellen met een prima prijs-kwaliteitverhouding.

De gemiddelde prijs van een padelracket is €100,79. Deze prijs is berekend op basis van meer dan 150 rackets bij de grootste online aanbieders van rackets.

Hier zitten uitschieters bij van €30 (laag) tot €450 (hoog).

Wat is je speelstijl?

Speel je vooral verdedigend of val je liever aan? Speel je links of rechts?

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een padelracket is je speelstijl. Als je een speler bent die de voorkeur geeft aan controle en precisie, kun je een racket kiezen met verdedigende eigenschappen. 

Heb je een aanvallende speelstijl? Dan kun je beter kiezen voor een hard racket, voor het slaan van volleys en smashes.

Het algemene idee is dat de speler aan de linkerkant verondersteld wordt de meer aanvallende speler te zijn en de speler aan de rechterkant de meer verdedigende.

Er zijn echter tal van uitzonderingen op deze regel, met aanvallende spelers aan de rechterkant en vice versa.

Wat is je conditie?

Hoeveel weeg je? Ben je in goede vorm? Heb je eerder blessures gehad?

Je kunt het beste een padelracket kiezen dat is afgestemd op je gewicht en lichaamsbouw.

Junior spelers en vrouwen spelen over het algemeen met lichtere rackets, terwijl mannen met een goede fysiek over het algemeen baat hebben bij het gebruik van een iets zwaarder racket.

Als je last hebt van blessures, wordt het kiezen van het juiste padelracket extra belangrijk. Je wilt dan een model proberen te vinden dat blessurevriendelijk is om mee te spelen, dat minder weegt en goed is in het absorberen van trillingen.

De vorm van het padelracket

Er zijn drie verschillende vormen van padelrackets:

  • Rond
  • Druppel
  • Diamant

Elk racket heeft speciale kenmerken met hun voor- en nadelen.

Ronde padelrackets

Ronde-padel-rackets-plus-minpunten

Padelrackets met een ronde vorm zijn geschikt voor beginners, omdat ze over het algemeen gemakkelijk te hanteren zijn. Ze zijn ook geschikt voor meer gevorderde spelers die vooral controle en precisie zoeken in hun spel.

Druppelvormige padelrackets

Druppelvormige-padel-rackets-plus-minpunten

Spelers die op zoek zijn naar een goede balans tussen snelheid en controle, moeten op zoek naar een druppelvormig padelracket. Ze zijn over het algemeen iets gemakkelijker te bespelen dan ruitvormige rackets en bieden meer power dan de ronde rackets.

Diamantvormige padelrackets

Diamantvorig-padel-racket-plus-minpunten

Diamant-(of ruit)vormige padelrackets zijn geschikt voor de meer agressieve speler. Ze zijn moeilijker om mee te spelen en bieden niet dezelfde controle als een rond racket. In ruil daarvoor krijg je aanzienlijk meer kracht en snelheid bij volleys, bandejas en smashes.

De balans van het padelracket

Een belangrijk aspect bij het kiezen van het padelracket is de balans. De balans wordt bepaald door hoe het gewicht wordt verdeeld tussen het laagste en hoogste punt van het racket.

De balans heeft grotendeels invloed op hoe je padelracket aanvoelt tijdens het spelen. Het balansniveau kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: lage balans, hoge balans en gemiddelde balans.

Lage balans

Padelrackets met een lage balans zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te hanteren en comfortabel om mee te spelen. Ze zijn geschikt voor spelers die op zoek zijn naar veiligheid en maximale controle bij hun schoten. 

Ze zijn ook zachter om mee te spelen, wat kan helpen blessures te voorkomen. Het nadeel van low-balance rackets is dat ze niet dezelfde power genereren bij offensieve slagen zoals volleys en smashes.

Hoge balans

Hoge balans padelrackets bieden meer snelheid in het aanvallende spel, maar dit gaat ten koste van verminderde controle en comfort. Ze vereisen over het algemeen een betere techniek en meer ervaring dan de low-balance rackets. 

Als je vatbaar bent voor blessures, moet je voorzichtig zijn met het kiezen van een high-balance padelracket.

Gemiddelde balans

Ben je een allround speler die op zoek is naar een goede balans tussen snelheid en controle, dan kan een medium balance racket een goede keuze zijn.

Hard of zacht padelracket?

Het volgende belangrijke aspect waarmee je rekening dient houden bij het kiezen van een nieuw padelracket, is of het hard of zacht moet zijn. Ze verschillen enorm als het gaat om gevoel en bespeelbaarheid op de padelbaan.

Zachte padelrackets

Als je een beginner bent, kan een zacht padelracket een goede keuze zijn, omdat het je helpt om meer snelheid te krijgen. 

Wanneer je bijvoorbeeld een schot van de tegenstander aan het net blokkeert of een losser schot vanuit het verdedigende deel van het veld raakt, genereert de elasticiteit meer snelheid.

Ook nemen zachte padelrackets trillingen beter op, waardoor ze een goed alternatief zijn voor wie blessures wil voorkomen.

Harde padelrackets

Ben je een meer ervaren speler die hard slaat? Kijk dan eens naar harde padelrackets omdat ze meer kracht genereren. Een goede terugslag met een hogere uitvoersnelheid is het gevolg van het feit dat de bal niet wordt geabsorbeerd door een zacht materiaal.

Hardere rackets zijn niet alleen krachtiger, maar bieden ook betere controle voor spelers met een goede techniek.

Interne kern en oppervlak

Het materiaal in de interne kern is verkrijgbaar in verschillende dichtheden van FOAM. Het oppervlak is gemaakt van koolstofvezel of glasvezel. Koolstofvezel is een harder materiaal met een betere duurzaamheid, terwijl glasvezel een zachter gevoel geeft bij het raken van de bal.

Het gewicht van het padelracket

Hoeveel moet een padelracket wegen? Het antwoord is dat er geen optimaal gewicht is. Je moet je keuze maken op basis van je randvoorwaarden, zoals je speelstijl. Er zijn echter een aantal algemene tips en richtlijnen waar je rekening mee kunt houden.

Verschillen tussen lichte en zware padelrackets

Het meest voor de hand liggende verschil is dat padelrackets met een lager gewicht gemakkelijker te hanteren zijn. Hiermee kun je het racket sneller verplaatsen om in veel situaties op de padelbaan in de juiste positie te komen.

Zwaardere padelrackets zijn moeilijker te hanteren, maar geven je in plaats daarvan meer kracht in de slagen.

Kies het gewicht op basis van jouw randvoorwaarden

Als je een beginner bent met een gemiddelde techniek, is onze aanbeveling om een ​​lichter racket te kiezen. Een te zwaar racket vergroot de kans op blessures.

De algemene regel is dat hoe zwaarder je bent, hoe zwaarder het racket waarmee je kunt spelen. Uiteraard is je conditie ook van invloed op de keuze van het gewicht op het racket. Een meer atletisch persoon kan een zwaarder racket kiezen zonder dezelfde risico’s op blessures.

Kies je voor een padelracket met een hoge balans die moeilijker te hanteren is, dan raden we een racket met een lager gewicht aan. Als je racket een lage balans heeft, hoef je niet zoveel op het gewicht te letten als wel op de grip.

Algemene richtlijnen op basis van je lichaamsgewicht

Hier zijn enkele algemene richtlijnen bij het selecteren van padelrackets op basis van je lichaamsgewicht.

GeslachtLichaamsgewichtGewicht racket
Mannen50-70 kg360-365 gram
Mannen70-80 kg365-375 gram
Mannen> 80 kg380-390 gram
Vrouwen40-60 kg340-355 gram
Vrouwen60-70 kg360-365 gram
Vrouwen> 70 kg370-375 gram

Er bestaat niet zoiets als hét perfecte padelracket. Welk racket voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en randvoorwaarden. Het kiezen van het juiste padelracket doe je door jezelf af te vragen hoe vaak je speelt, op welk niveau je speelt, wat je budget en je conditie zijn.