Ben je net begonnen met padel? En ben je op zoek naar tips om je spel te verbeteren? Dan ben je aan het goede adres.

    Wij hebben de ultieme gids voor beginners samengesteld en geven je de 16 gouden tips om écht beter te worden in padel. Zo ga je snel van start en boek je direct vooruitgang. 

    Voor je begint: welke uitrusting heb je nodig om padel te spelen?

    Om padel te spelen heb je gelukkig geen speciale padel-outfit nodig. Wel dien je padelschoenen te hebben en een padel racket. Ga je voor de allereerste keer de baan op? 

    Vaak kun je bij een club een padel racket huren. Zo kun je eerst van de sport ‘proeven’, voordat je investeert in je eigen racket.

    Het racket

    Sweet spot padel rackets

    Er zijn inmiddels honderden rackets op de markt. Welk racket je het beste kunt kiezen, hangt af van verschillende factoren, zoals je speelniveau.

    Het speelniveau bepaalt op haar beurt weer welke racketvorm aan te raden is (en daarmee onder andere welke sweet spot het racket heeft).

    Het is aan te raden om niet lukraak een racket te kiezen, maar je in te lezen over welk racket het beste bij je past.

    Lees meer: Hoe kies je het juiste padel racket?

    De schoenen

    Padelschoenen hebben specifieke kenmerken en overlappen redelijk met tennisschoenen. Ook voor de schoenen geldt; stop wat tijd in het uitzoeken (en passen) van de juiste schoenen.

    Comfortabele schoenen zullen positief bijdragen aan je spel. Let hierbij vooral op:

    • het profiel van de zool;
    • de demping van de schoen;
    • de stabiliteit van de schoen.

    Beginnende spelers doen er goed aan om een schoen te kiezen met een semi-flexibele zool, sterke grip en demping. 

    Dit maakt de schoen stabiel, zodat je comfortabel speelt en minder kans hebt op het krijgen van een blessure.

    De 16 gouden tips & tricks om beter te worden in padel

    We hebben de 16 belangrijkste tips om beter te worden in padel voor je op een rijtje gezet. Deze tips hebben betrekking op de grip, je slagen, positie en communicatie op het veld.

    #1 De juiste grip

    De juiste manier om een padel racket vast te houden is met de ‘continental grip’. Klem het handvat in je speelhand, met je duim aan de ene kant en je vier vingers aan de andere kant.

    Zorg dat de onderkant van je handpalm de onderkant van het handvat raakt en je hebt de continental grip te pakken.

    Tip: bekijk de video van The Padel School over de continental grip.

    #2 Gebruik verschillende slagen

    Bij padel zijn er een aantal verschillende slagen te onderscheiden. Je kan schakelen tussen de slagen en hier je tegenstander mee verrassen. Je kunt bijvoorbeeld variëren met de volgende slagen:

    De service
    De service is de slag waarmee je de bal in het spel brengt. Een goede service is wanneer je de tegenstander direct onder druk zet en jij naar het net kan verplaatsen om een aanvallende positie aan te nemen. 

    Geef de bal een backspin mee, zodat de bal niet te hoog tegen de wand kaatst. Dit maakt het voor de tegenstander nog moeilijker om terug te slaan.

    De smash
    Met de ideale padel smash sla je de bal via het glas uit de kooi of op je eigen helft zonder dat de tegenstander de bal heeft geraakt. Je kan de smash combineren met een sprong om deze nog meer kracht mee te geven.

    De dropshot
    Deze slag lukt het beste als je dicht op het net staat. Bij de dropshot geef je een backspin mee om de bal terug te laten stuiteren, wat het voor de tegenstander lastiger maakt om terug te slaan.

    De volley
    De volley is een belangrijke slag als je een harde bal gespeeld krijgt, waarbij je je schouders een kwartslag draait. Voor een forehand of backhand volley pas je de continental grip toe en zet je je linker- of rechterbeen naar het net voor meer stabiliteit.

    De backhand
    Voor een succesvolle backhand pak je met je speelhand de grip en met de losse hand de hals van het racket vast. Je draait je lichaam zijwaarts en je speelt de bal met een horizontale slag, waarbij je losse hand het racket loslaat.

    #3 Kies de juiste positie op het veld

    Als je achterin het veld staat, wil je altijd op dezelfde lijn staan ​​als je partner. De ideale positie is één stap terug van de servicelijn en twee stappen terug van de zijkant van het veld.

    Dit is de startpositie wanneer je op het punt staat een return te slaan.

    Ook wanneer je tegenstanders richting het net komen, wil je altijd op deze positie staan. Je partner staat ongeveer op dezelfde plek, maar dan aan de andere kant van het veld.

    Als je bij het net bent, kun je de 3 palen van het hek gebruiken als je referentie voor waar je moet staan.

    Als je op het punt staat een volley te raken, kun je op dezelfde hoogte gaan staan ​​als de tweede paal. 

    Vanuit deze positie kun je een stap naar voren of naar achteren zetten, afhankelijk van de bal die je tegenstanders spelen. 

    Een van de grootste problemen met de netpositie is dat mensen meestal te dicht bij het net staan. Hierdoor is de kans groter dat mensen weggespeeld worden door een lob.

    Zodra je meer ervaren bent in padel, is het de kunst om te proberen je positie te kiezen op basis van de positie van je tegenstander.

    Tip: bekijk de video van The Padel School voor de beste positie op het veld.

    #4 Speel niet voor het oog

    Kies niet altijd de hardste of mooiste bal, maar ga ook voor ‘lelijk’ en tactisch. Door altijd mooi te willen spelen, maak je soms onnodige fouten.

    Sla de bal tactisch en veilig terug en laat de tegenstander de fouten maken

    Dit betekent dat je af en toe beter kunt kiezen voor een simpele lob, dan een lastige smash.

    Hoewel het soms erg verleidelijk is om de bal met volle kracht te raken, is dit niet altijd de meest tactische keuze.

    #5 Communiceer met je partner

    Communicatie tussen jou en je partner moet goed verlopen, wil je het spel winnen. Een van de belangrijkste dingen hierbij is dat je een slag ‘callt’ of ‘claimt’ wanneer deze precies tussen jou en je partner belandt. 

    Zo zorg je ervoor dat jullie niet beide voor de bal gaan en elkaar hiermee in de weg lopen.

    Blijf tijdens de wedstrijd met elkaar praten over je tactiek, zodat jij en je partner kunnen anticiperen en inspelen op elkaars manier van spelen. 

    En niet onbelangrijk: je wilt elkaar blijven aanmoedigen om de moraal hoog te houden. Er is niets zo desastreus voor je spel als frustratie.

    #6 Maak handig gebruik van de glazen wanden

    Een succesvolle padelspeler ziet de glazen wanden als een verlengstuk van zichzelf. Als de bal achter de witte opslaglijn belandt, is het slim om de bal eerst de glazen wand te laten raken. 

    De bal verliest altijd wat snelheid als deze tegen de wand komt en dit geeft jou meer tijd en rust om de bal soepel over het net te spelen.

    Tip: bekijk de video van The Padel School over het gebruik van de glazen achterwand.

    #7 Zoek een vaste partner

    Het hebben van een vaste partner heeft veel voordelen. Goede samenwerking moet je opbouwen, waarbij je gaandeweg elkaars sterktes en zwaktes leert kennen. 

    Je bouwt vertrouwen op en de juiste communicatie helpt elkaars tactiek beter te begrijpen.

    Uiteindelijk weten jij en je partner wanneer jullie elkaar moeten aanvullen en zo maak je van teamwork, dreamwork. 

    #8 Haal de snelheid uit het spel

    Speel een lob om de snelheid uit het spel te halen. Met de padel lob sla je een fijne bal tot de achterlijn om een defensieve situatie te weren.

    Een lob duwt de tegenstanders naar achteren, waardoor jij tijd wint om een aanvalspositie bij het net aan te nemen. 

    #9 Houd de bal in het spel

    Houd de bal langer in het spel en vergroot de kans dat je tegenstander de mist ingaat. Het doel is om consistenter en stabieler te spelen en lange sessies geven je daar de ruimte voor. 

    Bovendien laat je de tegenstander zien dat je niet makkelijk te verslaan bent.

    #10 Focus op techniek en niet op kracht

    Bij padel win je het niet altijd met kracht, maar eerder met je techniek. Veel kracht achter een bal zetten, geeft vaak de tegenstander een voordelige positie om de bal terug te kaatsen. 

    Dit maakt het voor jou moeilijker om de bal weer over het net te spelen. Een goede manier is om de bal laag en diep te spelen, zodat je de tegenstander dwingt om afstand van het net te nemen.

    Als de tegenstander bij de glazen wand staat, wordt het moeilijk om de ruimte te nemen en een bal terug te slaan.

    #11 Let op je voetenwerk

    Goed voetenwerk is je basis en de basis moet stabiel zijn, wil je goed spelen. Met goed voetenwerk speel je sterke ballen over het net en maak je minder snel fouten.

    Daarnaast geef je de tegenstander weinig kans van slagen. 

    Bij padel heb je minder reactietijd dan bij tennis. Daarom wil je geen low split step maken zoals bij tennis. Nee, je wilt lichtere, snellere, stappen maken zodat je sneller kunt reageren. 

    Een ander verschil met tennis is dat de bal meerdere richtingen kan hebben. Het kan bijvoorbeeld tegen het glas stuiteren. Je wilt hierop anticiperen met je voetenwerk.

    #12 Leer spelen aan beide kanten

    Leer als beginner padel te spelen aan beide kanten om je fore- en backhand te oefenen. In padel heb je een forehand-speler aan de rechterzijde en een backhand-speler aan de linkerzijde.

    Bij een forehand-rol sta je meer in de verdediging en bij een backhand-positie kun je meer ballen verwachten tijdens een rally. 

    Ervaren spelers specialiseren zich meestal in één van de twee, maar als je beide kanten leert spelen heb je meer mogelijkheden om een wedstrijd te spelen. 

    #13 Kies de juiste opstelling bij het serveren

    Er bestaan verschillende opstellingen bij het serveren en we onderscheiden twee hoofdsoorten formaties: de klassieke formatie en Australian formatie. 

    • Bij een klassieke formatie wisselen partners van kant. Deze formatie wordt vaak gebruikt door beginners en zie je niet snel bij een professionele wedstrijd, want de service is beperkt. 
    • Bij de Australian formatie blijf je op je eigen speelhelft en zijn partners verantwoordelijk voor hun eigen helft. Deze formatie wordt gezien als de standaard tijdens wedstrijden en wordt gebruikt door behendige spelers: na de service moet je snel kunnen lopen naar het net.

    #14 Zet druk op de tegenstander

    Je zet druk op de tegenstander door je naar het net te bewegen en zo ‘het net te winnen’. Probeer dus zo veel mogelijk met je partner aan het net te staan of naar het net toe te bewegen, zodat het moeilijker wordt voor je tegenstander zich te verdedigen. 

    Aan het net win je vervolgens de meeste punten.

    #15 Speel met betere spelers

    Een simpele tip (maar wel effectief): om snel beter te worden in padel is het een goed idee om met betere spelers te spelen. 

    Zij kunnen je nieuwe inzichten geven en goede tactieken leren, waardoor je eigen spel automatisch naar een hoger niveau wordt getild. 

    #16 Neem padel-les

    Door lessen te nemen in padel verbeter je structureel jouw techniek en vaardigheden. Tijdens een padel-les ontvang je allerlei tips en trucs en je raakt gemotiveerd door coaches en medespelers.

    Een coach weet precies waar je op moet letten en helpt je steeds beter te worden in padel.

    Tip voor thuis: bekijk video’s van professionals

    Om de kunst van padel beter te begrijpen, is het handig om video’s te bekijken van professionele wedstrijden. Zo leer je nieuwe technieken en pas je deze vervolgens toe tijdens je eigen wedstrijden.

    Het YouTube-kanaal wat we hiervoor bij uitstek aanraden is The Padel School.