Het gewicht van een padelracket heeft grote invloed op hoe je speelt. Hoeveel weegt een racket gemiddeld? En wat zijn de richtlijnen?

  Het korte antwoord is dat er geen ‘optimaal gewicht’ is. Net zoals er niet één perfecte vorm van een padelracket is. Wel kun je een goede afweging maken, op basis van (onder andere) je speelstijl en fysieke conditie.

  In het kort

  • Er is geen ideaal gewicht voor een padel racket. Het optimale gewicht hangt af van je speelstijl, ervaring en fysieke conditie;
  • Een licht racket is makkelijk in gebruik, terwijl een zwaar racket je meer kracht geeft. Zowel een te licht of te zwaar racket kan voor blessures veroorzaken;
  • Afhankelijk van hoeveel je weegt en hoe atletisch je bent, zijn er algemene aanbevelingen voor hoeveel het racket zou moeten wegen.

  Het verschil tussen een licht en een zwaar padelracket

  Het grote verschil tussen een licht en een zwaar padel racket is de hanteerbaarheid. Zware rackets beperken vlugge bewegingen, waardoor je minder snel de positie van je racket aanpast.

  Lichtere rackets verhogen de snelheid waarmee je beweegt en het comfort in situaties die een snelle overgang vereisen.

  Zwaardere rackets zijn misschien moeilijker te hanteren, maar het voordeel is dat ze je meer kracht geven. Als je op zoek bent naar meer power, dan kan een zwaarder racket je helpen.

  Een ander belangrijk aspect is dat het gewicht van een racket van invloed is op de kans op blessures. Het kiezen van een te licht of te zwaar racket is een van de meest voorkomende oorzaken van blessures, zoals een tenniselleboog.

  Factoren die de gewichtskeuze beïnvloeden

  Op welk niveau speel je? Ben je een beginnende speler, dan is een lichter racket te aan te raden. Kies je voor een te zwaar racket, wanneer je de juiste techniek nog niet beheerst, dan heb je een grotere kans op blessures. 

  De volgende factor die van invloed is op de keuze van het juiste gewicht is je eigen lichaamsgewicht en fysieke conditie.

  Als je een goede conditie hebt en ook meer weegt, is het raadzaam om een zwaarder racket te proberen. Zo niet, dan kun je beter met een lichter racket beginnen.

  De derde factor is de balans van het padel racket. Rackets met een hoge balans zijn relatief gezien lastiger te hanteren. 

  In dat geval raden we je aan om naar een iets lichter racket te kijken. Low balance rackets zijn niet zo gevoelig omdat het gewicht naar de grip wordt verdeeld.

  Padel racket gewicht per gewichtsklasse

  Hieronder staan enkele algemene richtlijnen voor het gewicht van een racket, op basis van je eigen lichaamsgewicht.

  GeslachtLichaamsgewichtGewicht racket
  Mannen50-70 kg360-365 gram
  Mannen70-80 kg365-375 gram
  Mannen> 80 kg380-390 gram
  Vrouwen40-60 kg340-355 gram
  Vrouwen60-70 kg360-365 gram
  Vrouwen> 70 kg370-375 gram

  Belangrijk: houd er rekening mee dat dit slechts algemene richtlijnen zijn, het is belangrijk om verschillende rackets te proberen om te zien welk gewicht het beste bij je past.

  Het is het totale gewicht dat telt

  Vergeet niet dat het totale gewicht van je racket verandert met de accessoires die je gebruikt. Hiermee doelen we vooral op het gebruik van een nieuwe grip.

  Voor elke extra overgrip die je toevoegt om de gripmaat aan te passen, voeg je ongeveer 5-7 gram per overgrip toe.

  Als je racket niet wordt geleverd met een framebeschermer, wil je er waarschijnlijk een opzetten. Een beschermer verhoogt het totale gewicht van het racket met ongeveer 5-10 gram, afhankelijk van het model.

  Met een frameprotector en twee overgrips neemt het totale gewicht van je padelracket al met zo’n 15 gram toe. Als je hebt besloten dat het ideale racketgewicht 375 gram is en je wilt een framebeschermer en twee overgrips toevoegen, dan moet het gewicht van het racket vanuit de fabriek ongeveer 360 gram zijn.