Iedere beginnende speler wil beter worden in padel. Maar hoe? Wij leggen je uit hoe je het beste punten wint, wat de beste positie op het veld is en welke aanvals- en verdedigingstechnieken je helpen om een behendige speler te worden. 

  Deze ultieme gids voor beginners is je redmiddel, als je voor het eerst het veld betreedt.

  Hoe kun je het beste een punt winnen met padel?

  Je wint bij padel het beste punten als je samen met je partner dichtbij het net speelt. Behaal zo snel mogelijk deze positie om de meeste druk uit te voeren op de tegenstander en aanvallend te spelen. 

  Tijdens de wedstrijd moet je samen met je partner proberen deze positie te behouden. Je tegenstander moet zich uiteindelijk noodgedwongen verplaatsen naar achteren en krijgt minder ruimte om de bal over het net te spelen.

  Bekend met alle regels? Bekijk alle spelregels van padel.

  Wat is de beste positie op het veld?

  De beste positie op het veld hangt af van je tactiek. Je hebt hier twee keuzes: verdedigen of aanvallen.

  Als verdediger sta je één meter achter de servicelijn en twee meter van de zijkant. Zo kun je snel een stap voor- of achteruit zetten als je een service moet ontvangen.

  Als aanvaller houd je afstand van het net. Niet te veel afstand, want dan is het lastig de bal tactisch te spelen. Je kunt het beste de tweede pilaar van de zijwanden aanhouden als referentiepunt. 

  Wat is de Australische opstelling?

  Bij de Australische opstelling zijn partners verantwoordelijk voor hun eigen deel van de baan, ongeacht van welke kant je partner serveert. 

  Australische-opstelling-padel

  Na de service moet je snel naar het net kunnen lopen.

  Daarbij leg je een grotere afstand af om bij het net te komen dan bij een klassieke formatie en is het een opstelling die wat uitdagender is. Daarom wordt deze formatie gezien als de standaard tijdens professionele toernooien.

  Welke padel technieken kun je gebruiken bij het aanvallen?

  Om beter te worden in padel, is het belangrijk de juiste aanvalstechnieken te leren. De speeltechnieken voor een goede aanval zijn:

  Naar het net bewegen

  Tip: bekijk de video van The Padel School over de beste netpositie.

  Dit is de belangrijkste aanvallende tactiek bij padel, want bij het net behaal je de meeste punten. Hoe meer netposities je wint, hoe hoger het percentage punten vaak is. 

  Blijf zo dicht mogelijk bij het net en sla een korte bal direct terug.

  Daarbij is het belangrijk om samen met je partner het veld te beschermen en geen ruimte open te laten voor onnodige fouten. Houd elkaar goed in de gaten en beweeg met elkaar mee. 

  De harde of korte smash

  Als je een smash tegen krijgt, kun je goed met een korte smash reageren. De truc hierbij is om de voorbereiding van een korte smash te laten lijken op een harde smash.

  Vervolgens ‘slice-smash’ je de bal op zo’n manier dat deze twee keer stuitert voor hij de muur raakt.

  Met een harde smash sla je de bal hard terug. Meestal gebruik je de harde smash als je dicht op het net staat.

  Dat is de beste positie om de bal met een flinke hoek naar beneden te slaan, waardoor deze hoog tegen de wand stuitert en over het hoofd van de tegenstander terugvliegt. 

  Het is wel een risicovolle bal, want de bal kan ook hard terug stuiteren en het voor jou of je partner moeilijk maken. 

  Bekijk ook onze pagina over de beste padel smashes.

  De volley

  Tip: bekijk de video van The Padel School over de beste padel volleys.

  De volley is een goede aanvallende tactiek en kun je gebruiken na het serveren. Bij een volley is het belangrijk dat je zo dicht mogelijk bij het net staat en punten scoort.

  Je tegenstander zal zich verder van het net verplaatsen om de bal te slaan. 

  Zolang jij de bal kort houdt, is het voor de tegenstander lastig deze terug te spelen. Houd wel in de gaten of je tegenstander een slice bal slaat.

  Als dit zo is, draait de bal zodanig en belandt deze als het ware dood op je racket. 

  De (fake) switch

  De switch is de tactiek waarbij je diagonaal aan het net loopt om de bal te onderscheppen. Hiermee kun je de tegenstander vaak verrassen.

  Je partner wisselt intussen ook van kant. Deze tactiek werkt het beste als dit onderling besproken is, want je partner weet dan of de bal opgevangen moet worden. 

  Een fake switch gebruik je om te doen alsof je een switch maakt. Je maakt een schijnbeweging, maar beweegt terug naar je oorspronkelijke positie.

  Zo breng je de tegenstander op het verkeerde been en blijft een echte switch een verrassing. 

  Wat zijn de beste tactieken om te verdedigen?

  Naast tactieken om aan te vallen, bestaan er handige tactieken om je te verdedigen. De beste tactieken om je te verdedigen zijn: 

  De lob

  Tip: bekijk de video van The Padel School over de perfecte lob.

  De lob is bij padel veruit de beste tactiek om te verdedigen en je tegenstander terug te dringen. Een goede lob is wanneer je de bal over het net speelt en deze achter de servicelijn van de tegenstander valt. 

  Dit geeft jou en je partner de tijd om naar het net te bewegen en aan te vallen. Bovendien wordt de tegenstander gedwongen zich naar achteren te verplaatsen en daardoor de aanvalspositie te verliezen.

  De meest effectieve lob speel je over de linkerkant van de tegenstander. De tegenstander moet om zijn linkerkant rennen en kan de slag verkeerd inschatten.

  Als hij geen tijd meer heeft, moet hij een backhand-smash spelen die minder effectief is. 

  Als je een hoge lob speelt en je tegenstander bereid een smash voor, dan loop je het beste via de zijkant naar het net.

  Houd daarbij het midden van het veld open. Als de bal eenmaal tegen jouw achterwand komt, sla je de bal over het net. 

  Speel door het midden

  De tactiek om door het midden te spelen maakt de tegenstander minder stabiel. Bovendien wek je verwarring op tussen de tegenstanders, want zij moeten beslissen wie de bal slaat.

  Dit is vooral effectief bij tegenstanders die niet goed met elkaar communiceren.

  Om de bal goed door het midden te spelen, houd je de bal laag. Als de bal hoog over het net gaat, geef je de tegenstander meer tijd om terug te slaan.

  De chiquita-techniek

  Tip: bekijk de video van The Padel School over de perfecte Chiquita.

  De chiquita-techniek lijkt op het spelen van de bal door het midden. Bij deze tactiek laat je de bal nog lager zakken en speel je de bal richting de voeten van de tegenstander. 

  Meestal gebruik je de techniek om te counteren en pas je een top- of underspin of een flatshot toe.

  Je tegenstander is geneigd naar de grond te kijken en in die tijd ren je met je partner naar het net om in de aanval te gaan. 

  De botepronto-techniek

  De laatste verdedigende tactiek is de botepronto-techniek en wordt ook wel de half volley genoemd. 

  Voor een goede botepronto moet je je knieën buigen terwijl je je racket naar beneden brengt, zonder eerst naar achteren te zwaaien. 

  Anders zal de bal omhoog vliegen en geef je de tegenstander een voorsprong. Je slaat de bal het beste kort na de stuit naar voren en je duwt tegelijk je lichaam naar voren.

  Uiteindelijk wil je dat de bal vlak achter het net landt. 

  Nu je de ultieme padeltactieken gids voor beginners hebt gelezen, weet je precies hoe je punten moet scoren tijdens een wedstrijd.