Als we het hebben over de smash bij padel, denken we vaak maar aan één type slag. Maar wist je dat er verschillende soorten smashes zijn? Welke smash je het beste kunt inzetten, hangt af van de bal die je gespeeld krijgt en je positie op het veld.

    In dit artikel gaan we in op de verschillende type smashes en geven we je vijf tips om deze te verbeteren.

    Welke type smashes kennen we bij padel?

    Hoog over zijn er vier type smashes, namelijk:

    De gancho

    De gancho is het Spaanse woord voor een bovenhandse slag. De gancho wordt vaak aan de rechterkant van de baan gespeeld, omdat de bal hier vaker over de linkerkant van het lichaam zal gaan. 

    Je wilt het glas raken of de bal naar het hek spelen. Door het hoge balcontact zal de bal hoger stuiteren dan een bandeja. 

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de Gancho techniek:

    De bandeja

    Een van de meest bekende smashes is de bandeja. Het is een smash die veel door professionele spelers wordt gebruikt. 

    ‘La bandeja’ is een smash die meestal voor de basislijn wordt geslagen, op ongeveer de helft van de baan (oftewel No Man’s Land). De bal wordt min of meer ter hoogte van het hoofd geslagen. 

    Het doel van deze smash is niet om direct een punt te maken, maar om het de tegenstander lastig te maken om een goede bal terug te slaan. Dit brengt jou vervolgens in de positie om het punt af te maken.

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de bandeja techniek:

    De vibora

    Het doel van de vibora is om de bal effect te geven. De kunst is om na de stuit van de smash de muur te raken. Door het effect aan de bal is het lastig te voorspellen waar deze gaat landen, of hoe deze gaat stuiteren. Het is een goede manier om je tegenstander te verrassen. 

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de vibora techniek:

    De topspin smash

    Dit is de smash waar we allemaal van dromen, maar die lastig is om goed uit te voeren. Het doel van deze smash is om de bal met een krachtige smash uit het veld te krijgen.

    De bal moet dus voldoende kracht hebben om over de 4 meter hoge muur te gaan. Het is dus essentieel dat je de bal vol raakt, met de sweet spot van je racket.

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de topspin smash techniek:

    Welke smash moet je wanneer gebruiken?

    Voordat je bedenkt wat voor soort smash je gaat slaan, bepaal je wat de spelsituatie is. Val je aan of verdedig je? Als je verdedigt, probeer je als eerste de netpositie terug te krijgen. 

    Als je aanvalt, probeer je de netpositie vast te houden en het punt af te maken.

    Om de juiste smash in te zetten, moet je je goed bewust zijn van je positie op het veld. Ieder type smash heeft een andere positie waaruit deze het beste geslagen kan worden: 

    • Rechterkant van het veld: de vibora
    • Achterkant van het veld: de bandeja
    • Links naast de middenlijn: de gancho. Als je aan de linkerkant staat kun je ook kiezen voor een topspin smash
    • Het voorste gedeelte van de baan: de topspin smash

    5 tips om je padel smashes te verbeteren

    Met de volgende vijf tips kun je je smashes verbeteren:

    1. Begin de voorbereiding niet te vroeg

    Veel spelers hebben de neiging om de smash voor te bereiden zodra ze zien dat de tegenstander een lob slaat. Maar dit is niet handig. Hoe langer je arm wordt geheven om de smash voor te bereiden, hoe vermoeider hij wordt en je verliest waardevolle kracht.

    Houd in plaats daarvan het racket voor je lichaam en breng je arm in de smash-positie als de bal het veld nadert.

    2. Begeleid je smash met je andere hand

    Ben je rechtshandig? Volg dan in de voorbereiding van je smash met je linkerhand de bal. Ben je linkshandig? Doe dit dan andersom.

    Deze techniek is ook bekend van tennis en wordt follow-through genoemd. Door de bal met je andere hand te volgen, kun je beter timen waar en wanneer je deze het beste kan raken. 

    3. Focus op snelheid

    Ga voor een snelle slag in plaats van een harde. Als de beweging langzaam is, maakt het niet uit hoeveel kracht je gebruikt. Als je echter snel de juiste swing maakt, komt de snelheid vanzelf.

    Een snelle en krachtige smash is een krachtig wapen, maar een smash met momentum zal je tegenstander niet intimideren.

    4. Raak de bal zo hoog mogelijk

    Het is belangrijk om de bal zo hoog mogelijk boven je hoofd te raken om de best mogelijke acceleratie uit je smash of kicksmash te halen. Hoe meer hefboomwerking je hebt, hoe meer kracht er achter de bal terechtkomt.

    5. Voeg spin toe aan je smash

    Als je rechtshandig bent, wil je de bal een beetje links van je lichaam slaan om er een goede spin aan te geven. Als je de bal recht voor je lichaam slaat, zal het veel moeilijker zijn om het gewenste effect te krijgen.

    Je wilt een goede spin aan de bal geven om de kans zo groot mogelijk te maken dat de bal uit de kooi vliegt. 

    Als de slag te vlak is, kan de bal een zeer hoge bounce van de achtermuur krijgen, waardoor je tegenstanders de overhand kunnen krijgen.

    Vermijd dit bij je smashes

    Vermijd de volgende vier (veel voorkomende) fouten bij het uitvoeren van een smash:

    • Te diep in het veld: voorkom dat je de bal te ver naar achteren op de helft van je tegenstander slaat. De bal moet vroeg stuiteren, zodat deze hoog op de achtermuur landt.
    • Altijd hard slaan: vermijd (te) hard slaan als je ver naar achteren staat in de baan bent, of wanneer je lichaam achteruit loopt.
    • Alleen je arm gebruiken: gebruik niet alleen je arm om de smash op gang te krijgen. De kracht moet vanuit de benen en de rotatie van je bovenlichaam komen, met een beweging van de pols als finishing touch.
    • Constant dezelfde smash: vermijd altijd hetzelfde type smash, omdat je tegenstanders je patroon snel zullen zien en voorbereid zijn.