De backhand is samen met de forehand de meest voorkomende basisslag bij padel. Het is erg belangrijk dat je deze slagen onder de knie krijgt om consequent wedstrijden te winnen.

    Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken heeft te maken met hun linkerhand. Als mensen weten dat ze een eenhandige backhand moeten slaan, gebruiken ze ofwel hun linkerhand niet meer, of ze leggen hun linkerhand op de bovenkant van het racket. 

    Waar moet je op letten bij het slaan van de perfecte backhand? We geven je XXX tips.

    De verschillende soorten backhand slagen

    In grote lijnen kunnen we twee type backhand slagen onderscheiden:

    • De enkelhandige backhand
    • De dubbelhandige backhand

    Dubbelhandige backhands genereren meer kracht en enkelhandige backhands zorgen voor meer controle. 

    Bij een enkelhandige backhand gebruik je alleen je schouder om kracht te genereren, terwijl je bij het toevoegen van een tweede hand ook je sterkere rugspieren kunt gebruiken.

    De belangrijkste verschillen tussen de enkel- en dubbelhandige backhand

    Elk type backhand leent zich voor een andere situatie. De twee belangrijkste verschillen zijn:

    ​​Enkelhandige backhands zorgen voor meer controle

    Als je een backhand met één hand speelt, heb je meer controle over het schot. Deze backhand is bijvoorbeeld goed te gebruiken voor een volley of een lob.

    Je hebt bij padel minder kracht nodig dan bij tennis. De extra kracht die voortkomt uit een dubbelhandige backhand heb je dus niet altijd nodig. 

    Tip: bekijk tips voor de enkelhandige backhand van The Padel School

    Met een dubbelhandige backhand voeg je meer kracht toe

    Wanneer je de forehand speelt, ben je in staat om de grote spiergroepen in je rug te gebruiken om kracht te creëren. Wanneer je de backhand speelt, teer je bijna uitsluitend op je schouderspieren

    Alle kracht die je genereert op de backhand komt van je achterste schouderspier. Voor de meesten van ons is dit ook de zwakste spier in de schouder.

    Om deze reden kunnen veel spelers met een gebrek aan schouderkracht baat hebben bij een dubbelhandige backhand. Door twee handen te gebruiken voor je backhand laat je de rugspieren aan je niet-dominante kant je schouderspieren assisteren.

    Bijvoorbeeld: wanneer je een service moet terugslaan die dicht bij het glas terechtkomt, zul je de bal waarschijnlijk niet in de sweet spot van je padel racket raken.

    Door in deze situatie een dubbelhandige backhand te gebruiken, kun je met meer kracht slaan om te compenseren dat je de bal dichter bij het frame van je racket raakt.

    Zo bereid je je backhand voor

    Je weet dat de volgende bal naar je backhand gespeeld gaat worden. Volg deze twee stappen om je binnen no-time klaar te maken voor deze slag:

    • Racketpositie: de juiste grip is essentieel. Houd je racket in een verticale positie en je slagarm recht, waardoor je racket in een hoek van 90 graden staat ten opzichte van je onderarm.
    • Draai je lichaam: zorg ervoor dat je je bovenlichaam goed draait. Onthoud dat het niet gaat om het zo hard mogelijk zwaaien van je arm. Wanneer je de bal slaat, moet je vrije arm naar achteren bewegen. Je lichaamsgewicht moet naar voren bewegen als je slaat.

    Tips om je padel backhand te verbeteren

    Hieronder vind je onze top-3 tips over hoe je je backhand kunt verbeteren en meer punten kunt scoren:

    1. Oefen met de positie van je benen

    Heb je moeite met je backhand? Dan is het aan te raden om met je benen parallel aan het net te staan wanneer je een backhand slaat. Je bent dan minder afhankelijk van de timing van je stap. 

    Heb je meer ervaring? Dan kun je door één been voor het andere been te zetten meer kracht in je backhand genereren. Je maakt dan handig gebruik van je lichaamsgewicht, waardoor het makkelijker is om een krachtigere backhand te creëren zonder dat je hard hoeft te slaan.

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de juiste positie van je benen

    2. Oefen met je timing

    Goede timing is de sleutel tot een goede backhand. Zorg dat je altijd licht op je voeten staat, waarbij je het gewicht naar je tenen verplaatst. Zo kun je snel draaien en in je voorbereiding kiezen tussen verschillende lichaamsposities. 

    3. Oefen met de plaatsing van je backhand

    Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De basistechniek moet in je ruggengraat zitten voordat je begint aan meer geavanceerde slagen. De techniek van je backhand moet er in alle posities precies hetzelfde uitzien, waar je ook staat op de baan.

    Veelgemaakte fouten bij de backhand

    Net als bij de forehand zijn er bij de backhand enkele praktische fouten die veel mensen maken:

    Tip: bekijk ook de video van The Padel School over veelgemaakte backhand fouten

    Geen gebruik van de passieve hand

    Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken heeft te maken met hun linkerhand. Als mensen weten dat ze een enkelhandige backhand moeten slaan, gebruiken ze ofwel hun linkerhand niet meer, of ze leggen hun linkerhand op de bovenkant van hun racket. 

    Het doel van de tweede hand is om je slagarm te begeleiden bij het schot. 

    Wanneer je je linkerhand helemaal niet gebruikt, heb je geen rotatie in je schot. Hierdoor is de kans groter dat je een ongecontroleerd schot slaat. 

    Leg je je hand op de bovenkant van het racket, dan is de kans groter dat je het racket naar achteren trekt en dat je polsen in een slechte positie terechtkomen.

    Te vroeg slaan

    Beginnende spelers hebben meer kans om de bal veel te vroeg voor zich uit te slaan. Dit komt omdat je als beginner nog niet comfortabel bent met je backhand.

    Raak je de bal te vroeg, dan sla je deze te ver voor je uit. Hierdoor buigt je pols en dat wil je zoveel mogelijk vermijden. 

    Maak de swing altijd met je hele lichaam en sla de bal voor je rechterheup om zoveel mogelijk kracht in het schot te krijgen.

    Het spinnen van de bal

    Je wilt vanaf het begin leren hoe je een vlakke backhand moet spelen. Niet alle ballen hoeven met een slice geraakt te worden

    Een lage bal kun je beter plat slaan dan met een slice. Als je hem met een slice slaat, is je foutmarge om de bal over het net te krijgen veel kleiner. 

    Alles onder taillehoogte wil je zo plat mogelijk slaan, en alles boven taillehoogte wil je wat slice geven om je tegenstanders het moeilijker te maken.