De vorm van je padelracket beïnvloedt je speelstijl. Weet je niet zeker welke vorm je moet kiezen? In dit artikel nemen we alles door wat je moet weten om de vorm te kiezen die het beste bij jou past.

  Geen enkele vorm is perfect voor álle spelers. De juiste vorm hangt af van je speelstijl en het niveau waarop je speelt.

  In het kort

  • De keuze van de vorm van je padel racket moet gebaseerd zijn op je speelstijl en op welk niveau je speelt;
  • Als je een beginner bent die op zoek is naar een gemakkelijk te bespelen padel racket, kies dan een racket met een ronde vorm. Hetzelfde geldt voor meer ervaren spelers die op zoek zijn naar maximale veiligheid en controle in hun spel;
  • Als je een goede techniek hebt en een aanvallende speler bent, is een ruitvormig padel  racket aan te raden. Het genereert meer kracht in volleys, bandejas en smashes dan de ronde;
  • Een druppelvormig padel racket is een prima keuze voor de allround speler die een goede combinatie van power en controle wil;
  • De vorm is een van de belangrijkste aspecten om naar te kijken bij het kiezen van een padel racket, maar verschillende andere factoren hebben ook invloed op het gevoel en de bespeelbaarheid. Gewicht, balans en dichtheid van de binnenkern zijn enkele voorbeelden.

  Welke vormen zijn er?

  Padel rackets zijn qua vorm in drie verschillende groepen in te delen:

  • Ronde rackets
  • Ruitvormige rackets
  • Druppel- (of traan)vormige rackets

  Ronde padel rackets

  Ronde-padel-rackets-plus-minpunten

  Ronde padel rackets kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

  Lage balans

  Ronde rackets hebben over het algemeen een gewichtsverdeling dichter bij de grip, wat resulteert in een lage balans. 

  Hierdoor is het racket in de meeste situaties op de padelbaan makkelijker te hanteren. Rackets met een lage balans verminderen ook het risico op blessures, zoals een tenniselleboog.

  Grotere sweet spot

  Ronde padel rackets hebben normaal gesproken een grotere sweet spot dan druppelvormige of ruitvormige rackets. Ze hebben een sweetspot die in het midden van het racket is geplaatst en die meestal goed functioneert wanneer de bal buiten het dit gebied wordt geraakt.

  Voor wie is een rond padel racket geschikt?

  Een rond racket is de beste keuze voor beginnende spelers. Daarnaast is dit type ook geschikt voor meer ervaren spelers die maximale precisie en controle in hun spel zoeken. 

  Als je op zoek bent naar een makkelijk hanteerbaar racket en blessures wilt voorkomen, dan is een rond padel racket aan te raden.

  Leuk om te weten: Matías Díaz en Miguel Lamperti zijn voorbeelden van professionele padelspelers die ronde rackets gebruiken.

  Ruitvormige padel rackets

  Diamantvorig-padel-racket-plus-minpunten

  Ruitvormige rackets kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

  Hoge balans

  In tegenstelling tot ronde padel rackets hebben ruitvormige rackets een verdeling van het gewicht naar de kop van het racket, waardoor dit type een hoge balans heeft. Dit resulteert in een moeilijker te hanteren racket, maar wat helpt om veel kracht in je slagen te genereren.

  Kleinere sweet spot

  Ruitvormige padel rackets hebben een kleinere sweet spot dan ronde rackets. De sweet spot bevindt zich in het bovenste deel van het racketblad. Ruitvormige rackets functioneren normaal gesproken niet goed wanneer je de bal buiten dit gebied raakt.

  Voor wie is een ruitvormig padel racket geschikt?

  Ben jij een aanvallende speler met een goede techniek en op zoek naar maximale power in je volleys en smashes? Dan is een ruitvormig racket een goede keuze. Als je echter last hebt van eerdere blessures, is een racket met een hoge balans niet aan te raden.

  Leuk om te weten: de topspeler Paquito Navarro en Maxi Sanchez zijn voorbeelden van professionele padelspelers die ruitvormige rackets gebruiken.

  Druppelvormige padel rackets

  Druppelvormige-padel-rackets-plus-minpunten

  Als laatste zijn er druppelvormige padel rackets. Deze hebben de volgende kenmerken:

  Gemiddelde balans

  Druppelvormige (of traanvormige) padel rackets hebben over het algemeen een verdeling van het gewicht tussen de grip en het blad, wat resulteert in een medium balans.

  Druppelvormige rackets zijn daarom iets makkelijker te hanteren dan ruitvormige rackets, maar niet zo makkelijk te bespelen als rackets met een ronde vorm.

  Middelgrote sweetspot

  Rackets met een traanvorm hebben over het algemeen een middelgrote sweet spot die zich in het midden van het blad of iets hoger bevindt. 

  Ze zijn niet zo flexibel als ronde padel rackets wanneer de bal buiten het sweet spot-gebied geraakt wordt, maar wel flexibeler dan ruitvormige rackets.

  Wie moet een druppelvormig padel racket kiezen?

  Ben jij een allround speler die genoeg kracht wil in het aanvallende spel zonder al te veel controle op te offeren? Dan is een druppelvormig padel racket wellicht de juiste keuze voor jou. 

  Het kan ook een natuurlijke volgende stap zijn als je momenteel met een rond racket speelt en op de lange termijn op weg bent naar een ruitvormig racket.

  Leuk om te weten: Sanyo Gutierres en Luciano Capra zijn voorbeelden van professionele padelspelers die ronde rackets gebruiken.