Padel; de van origine Mexicaanse balsport die we steeds populairder zien worden in Nederland en België. De sport lijkt veel op tennis, maar heeft ook eigenschappen die verschillen van de meeste racketsporten en soms wat weg hebben van squash.

    Zo speel je padel op een officiële padelbaan, gebruik je een padel racket en speciale padelballen. Wat padel precies is, wanneer het is ontstaan en wat de spelregels zijn lees je hier.

    Wat is de betekenis van padel?

    Padel is een racket- en balsport en lijkt veel op een mix van tennis en squash. Het is een vrij jonge sport, maar wint wereldwijd rap aan populariteit. Anders dan bij tennis speel je padel in een kooi of afgesloten ruimte met glazen wanden en metalen hekken.

    Tijdens een padelwedstrijd gebruiken spelers de wanden om de bal terug te slaan en ben je niet beperkt tot de grond als speelveld. Dit betekent dat het minder van belang is dat je veel kracht of jarenlange ervaring hebt, want je kunt het spel winnen als je de bal via de wanden speelt met de juiste strategie en tactiek. Padel is een sport die gespeeld kan worden door spelers van alle niveaus en leeftijden; iets wat de sport erg toegankelijk maakt.

    💡 Lees ook: De beste padel tactieken

    Hoe spreek je padel uit?

    De van origine Mexicaanse sport spreek je in het Spaans uit als ‘paadl’, waarbij je de ‘e’ niet uitspreekt en de klemtoon op de ‘pa’ ligt. De sport heeft internationale invloeden, waardoor de uitspraak van het woord ‘padel’ verschilt. In Nederland wordt regelmatig de naam uitgesproken als ‘pa-del’ met de klemtoon op de tweede lettergreep.

    Wat is een padelcentrum?

    Een padelcentrum is hetzelfde als een padelclub en is vergelijkbaar met een tennisclub of tenniscentrum. Het is het centrum waar je de padelbanen vindt, waar de kantine zich bevindt en waar eventuele kleedkamers en andere verwante sportruimtes te vinden zijn.

    Wat is het verschil tussen tennis en padel?

    Het belangrijkste spelverschil tussen tennis en padel is dat je bij padel gebruikmaakt van wanden en hekwerk, waar de bal tegenaan gespeeld mag worden. Daarnaast is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan, gelden er andere spelregels en maak je gebruik van andere materialen.

    De baan

    • Ondergrond: de ondergrond van een padelbaan bestaat uit kunstgras met zand. Een tennisbaan kennen we in meerdere varianten, zoals gravel en hardcourt.
    • Afmetingen: een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Een tennisbaan is 23,77 meter lang en 10,97 meter breed (8,23 meter als het om enkelspel gaat).
    • Belijning: bij padel bestaan de grenzen van de baan uit zij-, achterwanden en hekwerk. Bij tennis wordt de grens van het speelveld aangegeven met belijning.
    • Net: bij padel hangt het net op een hoogte van 0,88 meter in het midden. Bij tennis is dit iets hoger (0,914 meter).

    Je mag een padelbaan vaak enkel betreden met tennis- of padelschoenen. Onder de baan ligt een waterdoorlatende betonlaag, zodat je padel heel het jaar door kunt spelen.

    Het racket

    • Materiaal: de kern van een padelracket bestaat uit schokdempend rubber, waar een tennisracket is voorzien van snaren.
    • Gewicht: een padelracket is met een gemiddeld gewicht tussen de 360-375 gram lichter dan een tennisracket (270-370 gram).
    • Lengte: een padelracket is maximaal 45,5 centimeter lang, waar een tennisracket maximaal 73,66 centimeter lang is.

    Er bestaan drie verschillende vormen padelrackets: diamant-, druppel-, en rondvormig. De vorm bepaalt grotendeels hoe makkelijk het racket te gebruiken is en hoe groot de sweet spot van het padelracket is.

    Sweet spot padel rackets

    Rond padelracket: is geschikt voor beginners en is makkelijk te gebruiken door de grote ‘sweet spot’, waardoor je minder snel een fout maakt.

    Diamantvormig padelracket: is bedoeld voor de meer ervaren speler en is iets moeilijker te gebruiken. Je hebt met een diamantvormig racket minder controle, maar wel meer kracht om te slaan.

    Druppelvormig padelracket: is bedoeld voor spelers die kracht en controle willen. Dit type racket is makkelijker te hanteren dan een diamantvormig padel racket, maar heeft meer kracht dan een rond padel racket.

    💡 Lees ook: De beste padel rackets van dit moment

    De ballen

    Afmetingen en gewicht padelbal
    • Druk: padelballen hebben een druk van (ongeveer) 0.75 bar, tegenover 0.96 bar voor tennisballen. Een padelbal bevat 4,6 kg – 5,2 kg lucht per 2,54 cm2, wat een stuk minder druk is dan de 8 kg of meer per 2,52 cm2 van een tennisbal.
    • Gewicht: padelballen zijn 1 gram zwaarder dan de lichtste tennisballen en 0,6 gram lichter dan de zwaarste.

    💡 Lees ook: Alles wat je moet weten over padelballen

    Moeilijkheidsgraad

    • Toegankelijkheid: padel wordt door de meesten als makkelijker gezien dan tennis.
    • Techniek: padel is minder technisch dan tennis. Je hoeft bijvoorbeeld geen moeilijke bovenhandse service te beheersen.
    • Lichamelijke belasting: padel is minder fysiek belastend dan tennis, maar je beweegt wel meer in een kortere tijd.

    Hoe speel je padel?

    Padel speel je meestal in dubbelspel waarbij je 2 tegen 2 speelt. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis en je gebruikt dezelfde termen; ‘game’, ‘set’ en ‘match’:

    • Een game bestaat uit punten; 15, 30, en 40.
    • Een set win je als je als eerste 6 games wint.
    • De winnaar is de speler die als eerste 2 sets wint.

    De puntentelling

    Bij padel hanteer je de puntentelling aan de hand van games, sets, en matches:

    • Een game bestaat uit punten en je wint één game als je het eerste, tweede, derde en vierde punt wint (15, 30, 40 en ‘game’). Als de stand 40-40 is, spreken we van een ‘deuce’. Bij het eerste gewonnen punt win je het ‘voordeel’ en bij het tweede punt is de game gewonnen.
    • Een padel-set win je door 6 games te winnen met een verplicht verschil van 2 punten.
    • Je wint de match als je 2 sets hebt gewonnen.

    Net als bij tennis, spreek je bij padel van een tiebreak als de stand 6-6 in games is. Win je tijdens een tiebreak een punt? Dan staat het 1-0. De tiebreak loopt op tot 7 punten en als je deze wint, is de eindstand 7-6 in games.

    De spelregels

    De spelregels voor padel zijn vergelijkbaar met tennis. De 8 algemene spelregels zijn:

    • De bal speel je voor en/of na één keer stuiteren;
    • De bal mag één keer de grond raken;
    • De bal moet één keer stuiteren voordat die tegen de wanden of het hekwerk kaatst;
    • Het is een fout als de bal eerst het hekwerk raakt en daarna over het net gaat;
    • Als de bal over de wand of het hekwerk gaat, mogen spelers buiten de kooi komen om de bal terug te slaan;
    • Je krijgt een punt als de bal over de wand of het hekwerk wordt geslagen en de bal niet wordt teruggespeeld door iemand buiten de kooi;
    • Spelers mogen niet het net raken;
    • Wissel van kant bij iedere oneven game.

    💡 Lees ook: Alle spelregels van padel

    Hoe is padel ontstaan?

    Padel is rond 1969 ontstaan in Acapulco, Mexico. De sport is als eerste ontwikkeld door Enrique Corcuera. In korte tijd is de sport overgewaaid naar Argentinië en Spanje. In Argentinië werd padel de nationale sport met meer dan 2 miljoen spelers en 10.000 officiële padelbanen.

    In Spanje wordt padel tegenwoordig door 5 miljoen mensen beoefend en is de sport #2 van de meest populaire sporten van het land. In 2014 kende de sport zo’n 10 miljoen spelers en het is een van de meest snelgroeiende sporten ter wereld.

    Waarom is padel zo populair?

    Padel is een toegankelijke sport. Iedereen kan padel beoefenen, omdat je geen specifieke sportervaring nodig hebt. Je kunt op elk gewenst moment en leeftijd starten en door de toenemende populariteit kun je op steeds meer plekken de sport spelen.

    Bovendien is het mogelijk om de sport zowel buiten als binnen te spelen, waardoor je elk seizoen eenvoudig kunt instappen. Daarnaast is het ook nog eens een heel sociale activiteit, want de baan is iets kleiner dan een tennisbaan en je speelt het spel meestal in teamverband. Je staat dichtbij elkaar en je kunt dus makkelijker een praatje maken met je teamgenoot.

    Is padel een Olympische sport?

    Nee, padel is momenteel nog geen Olympische sport. Daarentegen neemt de sport wel toe in populariteit en is de wens van de internationale Padel-Federatie (FIP) om padel in 2023 te zien op de Europese Spelen. Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen moet padel voldoen aan meerdere voorwaarden.

    De drie belangrijkste zijn:

    • dat er drie continentale Padel-associaties bestaan;
    • dat de sport in minstens 75 landen gespeeld wordt;
    • dat padel lid is van de Global Association of International Sports Federations (GAIFS).

    Padel heeft federaties in meerdere continenten en komt snel onder de internationale aandacht. Dit betekent dat de sport concrete stappen maakt om uiteindelijk een Olympische sport te kunnen worden.

    Welke competities kent padel?

    Padel kent sinds 1991 verschillende competities; het jaar dat de International Paddle Federation werd opgericht. De eerste wereldkampioenschappen werden in 1992 gehouden in Madrid en Sevilla. Vervolgens werd de eerste professionele padeltour (Padel Pro Tour), opgericht in 2005 en groeide deze in 2013 uit tot de World Padel Tour.

    Landen wereldwijd organiseren hun eigen professionele padeltours en amateurs kunnen steeds vaker toernooien spelen bij plaatselijke padelclubs. Ook in Nederland en België zijn verschillende competities bij te wonen zoals voorjaarscompetities, najaarscompetities, zomercompetities en wintercompetities. De competities geven padelspelers de kans om wedstrijd-ervaring op te doen en plezier te beleven met een team.