Het woord ‘Bandeja’ komt uit het Spaans en betekent letterlijk ‘dienblad’. Nu vraag je je misschien af waarom de populaire padelslag deze naam heeft gekregen.

  Tijdens de voorbereiding van dit schot houd je je racket zo vast dat je er glazen op zou kunnen zetten. Net zoals een ober dat doet. Een goede bandeja vraagt om de juiste techniek. In dit artikel leggen we je precies uit wat een bandeja is en hoe je deze verbetert.

  Wat is een bandeja?

  De bandeja betreft een schot bij padel dat het beste omschreven kan worden als een kruising tussen een smash en forehand volley

  Deze slag wordt ook wel de defensieve smash genoemd, omdat het vaak wordt ingezet op een diepe lob met het doel de netpositie te behouden.

  Is de bandeja hetzelfde als de vibora?

  In het kort, nee. De vibora is een beetje agressiever en wordt vanaf de zijkant geslagen, net als een slice serve waarbij je langs de bal veegt om meer spin toe te voegen. 

  Tip: bekijk de video van de KNLTB over het verschil tussen de bandeja en de vibora:

  Wanneer gebruik je een bandeja?

  De bandeja is een goed en krachtig antwoord op verdedigende lobs. Het doel van dit schot is om ervoor te zorgen dat je niet wordt aangevallen bij de volgende bal en indien mogelijk, een verdedigende positie te veranderen in een aanvallende positie. 

  Om dit te doen, zijn er specifieke doelgebieden om op te mikken:

  • In de hoek: het raken van enkel of dubbel glas geeft je meer tijd om de netpositie te veroveren, omdat de bal vertraagt door de stuiten. Door je tegenstander in de hoek van de baan te dwingen, zet je ze direct in de verdedigende positie.
  • In het midden: door tussen twee tegenstanders in te slaan – waarbij de tweede stuit vlakbij het achterste glas is – dwing je je tegenstanders uit positie te komen door ze naar het midden achter op de baan te verplaatsen. Dit zorgt vaak voor verwarring, zeker bij tegenstanders die hun communicatie niet op orde hebben.

  Hoe sla je een bandeja?

  Je bouwt de perfecte bandeja op aan de hand van de volgende vijf stappen:

  Tip: bekijk de video van The Padel School over de opbouw van de bandeja:

  Tips om een betere bandeja te slaan

  Zoals bij de meeste padel slagen is de sleutel tot het perfecte schot de voorbereiding. Een snelle, vroege, beweging brengt je in een goede positie en maakt het gemakkelijker om de rest van de volgende tips te volgen:

  1. Houd jezelf in bedwang. Je bandeja hoeft niet super agressief te zijn om effectief te zijn. Het is een schot om je in staat te stellen het net te houden of te veroveren.
  2. Bereid je op tijd voor. Zodra je ziet dat er een lob aankomt, draai je je lichaam zijwaarts en doe je je elleboog omhoog.
  3. Gebruik je niet-dominante hand om jezelf te begeleiden waar je de bal gaat raken.
  4. Raak de bal altijd op hoofd/schouder hoogte en vóór het lichaam.
  5. Gebruik de bandeja in afwisseling met de smash, om je tegenstander te verwarren.

  Tip: bekijk de video van de KNLTB met tips voor de perfecte padel bandeja:

  Vermijd deze fouten bij je bandejas

  De bandeja is een van de lastigere schoten om goed onder de knie te krijgen. Maar, oefening baart kunst. Probeer de volgende fouten zoveel mogelijk te vermijden:

  • Houd je elleboog niet te laag, anders is de kans groot dat je de bal in het net slaat
  • Wees niet te agressief. Vergeet niet dat de bandeja een verdedigend schot is
  • Geef niet te veel slice mee aan de bal. Een groot deel van het slicen moet uit de armbeweging komen en niet uit de pols.
  • Raak de bal niet onder het hoofd/schouder niveau. Hoe lager je de bal raakt, hoe meer kans je hebt om hem in het net te slaan.
  • Raak de bal niet te dicht bij je lichaam. Je arm moet gestrekt zijn wanneer je de bandeja slaat.