De forehand is het schot dat spelers het minst oefenen, maar het meeste gebruiken. Ondanks dat de forehand de meest vanzelfsprekende slag is, maken veel mensen hier fouten mee.

    Hoe sla je een goede forehand bij padel? En wat is het verschil met de tennis forehand? In dit artikel geven we je alle handvaten om van deze slag je specialiteit te maken.

    De topspin forehand vs. de vlakke forehand

    Veel padelspelers die voorheen tennis hebben gespeeld, gebruiken de topspin forehand. Een topspin bal wordt meestal gebruikt om de bal iets sneller te laten gaan en hem te laten dalen.

    De enige situatie waarin je topspin wilt gebruiken bij padel, is als je probeert de bal over het net te ‘dippen’. Deze techniek is bijna gelijk aan die van de vlakke forehand. Een korte swing met je racket en een kleine veeg over de bal om topspin toe te voegen.

    Bij padel is de topspin forehand niet altijd de juiste keuze.

    Een vlakke forehand kan soms effectiever zijn. De vlakke forehand is een verraderlijk schot met meerdere uitvoeringen. Je kunt dit schot bijvoorbeeld snel, langzaam of naar de voeten van je tegenstander spelen.

    De verschillende soorten forehand slagen

    In grote lijnen kunnen we twee soorten forehand slagen onderscheiden bij padel:

    • De vlakke forehand
    • De topspin forehand

    Wanneer gebruik je welke forehand?

    Als een bal hoog stuitert en boven borsthoogte komt, wil je deze niet met topspin slaan. De beste keuze is dan een vlakke forehand, eventueel met wat slice aan de bal.

    Je wilt ook geen topspin spelen als je in een moeilijke positie zit, bijvoorbeeld dicht bij de achterwand. Een bal die van de achterwand terugstuitert is moeilijk om topspin aan toe te voegen vanwege de spin die de bal al heeft.

    Tip: bekijk de video van The Padel School over de verschillende forehand slagen

    De 3 stappen voor een goede forehand

    De padel forehand is onderverdeeld in drie hoofdonderdelen: 

    1. Het eerste deel is de voorbereiding, dit doe je door direct je racket naar achter te bewegen.
    2. De tweede stap is om je voeten in een zijwaartse positie te krijgen, zodat je je lichaamsgewicht van achter naar voren kunt verplaatsen.
    3. De laatste stap is om een horizontale zwaai te maken van achter naar voren. Daarbij wil je de bal raken op dezelfde hoogte als je heup. 

    Je wilt altijd met de bal meebewegen om zo ‘in de bal te stappen’ als je hem slaat. Op deze manier heb je meer controle maak je het jezelf makkelijker om de bal over het net te spelen, vanwege de ruimte die je hebt gecreëerd met het terugstappen.

    Tips om je padel forehand te verbeteren

    Hieronder vind je onze top-3 tips over hoe je je forehand kunt verbeteren en meer punten kunt scoren:

    1. Oefen met je houding

    Er zijn twee soorten lichaamshoudingen voor een forehand:

    • Neutrale houding: geeft je meer balans
    • Open houding: wordt gebruikt als je weinig tijd hebt

    Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt met beide technieken, omdat ze geschikt kunnen zijn in verschillende situaties. Hoe meer technieken je onder de knie hebt, hoe flexibeler je bent in je spel.

    Tip: bekijk de video van The Padel School over padel forehand tips

    2. Oefen met de timing

    Je moet het juiste ritme vinden in je forehand. Als je te vroeg instapt, mis je de kracht die ontstaat doordat je lichaam naar voren beweegt. 

    Maak je de stap te laat, dan is de kans groot dat je de bal onhandig benadert en dat je de bal niet kunt plaatsen waar je van plan was.

    3. Laat je voeten het werk doen

    Onthoud dat je swing en beweging tijdens een forehand (oftewel de techniek) altijd hetzelfde moeten zijn en dat het je voeten zijn die je in de juiste positie moeten brengen.

    Waar je de bal ook raakt en waar je hem ook wilt plaatsen, je beweging moet er hetzelfde uitzien.

    Veelgemaakte fouten bij de forehand

    Veel voorkomende fouten bij de forehand zijn:

    Teveel spin aan de bal

    Proberen om te veel spin op de bal te slaan is een van de basisfouten die je vaak ziet. Een goede lage slice bal zal laag blijven als hij de glaswand raakt. Maar veel mensen hakken de bal naar beneden bij het slicen, en daardoor maken mensen vaker fouten dan zou moeten. 

    Komt de bal boven borsthoogte? Dan is het een goede keuze om wat meer spin toe te voegen dan normaal, vanwege het voordeel dat je hebt met een hoge bal.

    De verkeerde afstand

    Een verkeerde afstand tot de bal is een andere fout die je vaak terugziet. Spelers schatten de bal verkeerd in, waardoor hun lichaam te dicht of te ver van de bal is. Dit resulteert in een minder gecontroleerde swing. 

    Daarbij vergeten veel mensen hun lichaam te draaien bij het slaan van de forehand. Je moet proberen om met de bal mee te bewegen. Draai je schouders, plaats je zelf in een goede positie en raak de bal aan de zijkant van je lichaam.

    Tip: bekijk de video van The Padel School over veelgemaakte padel forehand fouten

    Geen goede voorbereiding

    Als je je racket niet op tijd naar achter trekt, moet je je swing haastig afmaken. Dit is nooit bevorderlijk voor je schot. Zorg er dus voor dat je je op tijd voorbereidt, door je racket ruim voordat je je slag speelt terug te halen.

    Te hard willen slaan

    De derde veelgemaakte fout heeft te maken met de kracht van het schot. De forehand is het meest gebruikte schot en daarom willen spelers de bal harder slaan dan nodig is.

    Een te grote focus op de kracht in plaats van de techniek is een voorbode voor een mislukte slag.

    De forehand is een geweldige mogelijkheid om de snelheid van de bal te veranderen. Als je een goede forehand hebt, zouden je tegenstanders niet in staat moeten zijn om te raden welk type forehand je gaat spelen (denk aan een lob of slice). 

    Probeer je techniek altijd eenvoudig te houden, maar veel te variëren in je schoten.