Padel is een sport die in Nederland en België snel in populariteit toeneemt. Padel wordt gespeeld op een kleinere baan dan tennis. Hoewel padelballen erg op tennisballen lijken, zijn ze niet hetzelfde.

  Inmiddels kun je een breed scala aan padelballen vinden op het internet. Maar welke padelballen zijn het beste? En waar moeten deze aan voldoen? In dit artikel lees je hoe padelballen worden gemaakt, hoeveel ze kosten en welke ballen de beste keuze zijn.

  Wat is het verschil tussen een padelbal en een tennisbal?

  Padelballen zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar ze verschillen enigszins in grootte en hebben een andere druk. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Padelballen hebben een druk van (ongeveer) 0.75 bar, tegenover 0.96 bar voor tennisballen. Ze zijn gemaakt van dezelfde materialen en door dezelfde fabrikanten, maar de druk is lager waardoor ze minder stuiteren. 
  • De ballen zijn 1 gram zwaarder dan de zwaarste tennisballen en 0,6 gram lichter dan de lichtste
  • Een padelbal bevat 4,6 kg – 5,2 kg lucht per 2,54 cm2, wat een stuk minder druk is dan de 8 kg of meer per 2,52 cm2 van een tennisbal.

  Praktisch gezien kun je dus wel padel spelen met een tennisbal, maar het spel zal anders zijn.

  Wist je dat: een padelbal ongeveer 8% kleiner is dan een tennisbal?

  Hoe groot en zwaar is een padelbal?

  Afmetingen en gewicht padelbal

  Een padelbal bevat 4,6 kg – 5,2 kg lucht per 2,54 cm2. Een standaard formaat padelbal heeft een diameter tussen de 6,35 en 6,77 cm

  Padelballen wegen gemiddeld 56 – 59,5 gram. Deze verschillen zijn afhankelijk van de hoeveelheid geperste lucht en de massa van de buitenkant.

  Wist je dat: de perfecte padelbal officieel gezien minimaal 135- en maximaal 145 cm op moet kunnen stuiteren?

  Hoe worden padelballen gemaakt?

  Padelballen worden in vijf verschillende stappen gemaakt. Dit gaat als volgt:

  Hoe lang speel je met een padelbal?

  Gemiddeld verliezen nieuwe ballen al 25% van hun druk na de eerste keer spelen. Elke volgende wedstrijd zal de druk nog meer verminderen.

  Er is geen gouden regel hoe vaak je padelballen moet vervangen. Wel geldt; hoe vaker je speelt, hoe sneller de ballen aan vervanging toe zijn. Daarnaast neemt de druk sneller af wanneer:

  • Er hard met de ballen wordt geslagen
  • Er vaak wordt gespeeld in warm weer

  Tip: met behulp van een ‘druksysteem’ behoud je de druk op je padelballen.

  padelbal drukregelaar

  De Pascal Box beschermt de luchtdruk van padelballen doordat hij hermetisch is afgesloten en onder druk staat. Dit vermindert drukverlies door omgevingsfactoren, waardoor het slaan van de bal de enige factor is die de druk kan verminderen.

  De beste padelballen van 2023

  De selectie van onderstaande ballen is gemaakt op basis van categorie, de beste prijs, snelheid, duurzaamheid en kwaliteit.

  Babolat Court Padel: de beste padelballen voor beginners

  Babolat-Court-Padelballen

  Babolat ontwierp deze ballen voor elk type speler; van beginners tot ervaren spelers. De ballen zijn betaalbaar maar van verrassend hoge kwaliteit en bieden de zelfs voor gemiddelde spelers de juiste snelheid.

  Het zijn de perfecte ballen om mee te beginnen. Door de juiste luchtdruk zijn de ballen goed te volgen.

  Head Padel Pro S: de beste padelballen voor ervaren spelers

  Head padel pro S ballen

  De Head Padel Pro S ballen zijn de officiële ballen voor de World Padel Tour vanwege hun snelheid, duurzaamheid en zelfs prijsklasse. Het is een bal van topkwaliteit die bovengemiddeld presteert. 

  Benieuwd naar onze bevindingen? Bekijk de Head Padel Pro S review.

  Het kan elke speler helpen zijn spel te verbeteren. Als de pro’s en federaties bij deze ballen zweren, zouden ze voor iedereen goed moeten werken.

  Dunlop Pro Padel: de beste duurzame padelballen

  Dunlop Pro padel ballen

  De Dunlop Pro Padel ballen bieden verrassend veel snelheid voor een vriendelijke prijs. De uitzonderlijke duurzaamheid heeft het tot een favoriet onder verschillende niveaus padelspelers gemaakt.

  Benieuwd naar onze bevindingen? Bekijk de Dunlop Pro Padel review.

  De ballen stellen je in staat om met een hogere snelheid en hogere intensiteit te spelen, wat zorgt voor meer dynamische bewegingen.

  Welk merk bal je ook kiest, zorg ervoor dat deze genoeg druk hebben om goed te kunnen stuiteren.