Door de kleine afmetingen van een padelbaan, kom je tijdens een wedstrijd al vrij snel dicht bij je tegenstander te staan. Vol uithalen zit er op een korte afstand vaak niet in; je moet immers snel kunnen reageren. Hier komt de volley goed van pas.

    Er zijn een aantal basisprincipes die passen bij de meeste volleys die je bij padel tegenkomt. In dit artikel bespreken we welke volleys je het beste kunt inzetten en hoe je de beste volley slaat.

    De verschillende soorten volleys bij padel

    We kunnen vijf verschillende volleys onderscheiden, namelijk:

    1. Reactieve block volley
    2. Neutrale Volley
    3. Standaard Volley
    4. Agressieve volley
    5. Crosscourt-volley tot aan het hek

    De reactieve block volley

    De reactieve block volley wordt meestal gespeeld wanneer je een harde bal van je tegenstander krijgt. Een ander type schot dat je dwingt een reactieve volley te spelen, is wanneer je tegenstander ook aan het staat en je maar een fractie van een seconde hebt om op hun volley te reageren. 

    Je doel met dit schot is niets meer dan de bal terug over het net krijgen en in het spel houden.

    Zoals alle volleys die je bij padel speelt, begin je met een open houding. De bal komt recht op je af en je hebt weinig tijd om te reageren.

    Meestal kun je het beste je schouders draaien naar de kant waar de bal komt, waardoor je het racketblad opent.

    Je plaatst het racket simpelweg in de baan van de bal en ‘blokkeert’ als het ware het schot van je tegenstander. Omdat de bal al voldoende snelheid heeft, hoef je geen kracht uit te oefenen om de bal terug te slaan.

    De neutrale volley

    De neutrale volley is vergelijkbaar met de hierboven genoemde volley. Bij de neutrale volley ben je echter in staat om jezelf in een iets betere positie te krijgen.

    Dit betekent dat je kunt proberen de bal terug te slaan naar een positie waar je tegenstanders niet in de aanval kunnen gaan.

    Hoewel de neutrale volley ook een verdedigend schot is, zal de kracht die je aan de bal kunt meegeven je in staat stellen een meer dominante positie op het veld te krijgen.

    De standaard volley

    De standaard volley is een traditionele block volley waarbij je de bal in de ruimte kunt plaatsen die je tegenstanders terug in defensieve posities dwingen. Vaak is dit de achterzijde van het veld.

    Dit is het type volley waarbij je tegenstanders meer kans hebben om een zwakke bal terug te slaan, waarmee je het punt kunt afmaken.

    De agressieve volley

    Je kunt de agressieve volley gebruiken wanneer je tegenstander een zachte bal heeft geslagen. Dit geeft je de tijd om jezelf goed aan het net te positioneren, een betere backswing te krijgen en zo meer kracht aan de bal mee te geven.

    Meestal richt je je schot diep in de hoek van het veld en speel deze slag met een plat racket of met een slice. Met een goed uitgevoerde agressieve volley kun je het punt direct afmaken.

    De crosscourt-volley

    Deze zeer specifieke volley kun je inzetten vanaf de hekpositie aan jouw kant van het veld. In deze positie is het verleidelijk om een dropshot te spelen.

    Een dropshot vanuit deze positie is echter risicovol, omdat de bal bij een slechte uitvoering voor je tegenstander makkelijk terug te spelen is.

    De crosscourt-volley richting het hek van de tegenstander is een veel minder risicovolle optie, maar nog steeds zeer effectief.

    Zoals de naam al doet vermoeden, speel je met deze volley de bal breed over het veld richting hek hek van de tegenstander. Dit geeft je een veel grotere foutmarge dan bij een dropshot.

    De kans bestaat dat de bal na het raken van het hek een beetje opspringt, waardoor je tegenstander het racket bij de bal kan krijgen. 

    Maar zelfs als dit gebeurt hebben ze weinig controle over hun schot en zijn ze volledig uit positie.

    7 tips voor de beste volley tijdens een wedstrijd

    Het spel aan het net is cruciaal bij padel. Om punten te scoren moeten je volleys consistent en lastig om terug te slaan zijn. Gebruik de volgende 7 tips om een killer van je volleys te maken:

    Tip: bekijk ook de video van The Padel School over de beste volley tips

    #1 Focus je op het blokkeren van de bal

    Omdat je dicht bij je tegenstander staat terwijl je aan het net staat, heb je geen tijd om een volledige backswing te maken.

    Daarom zijn de meeste volleys gericht op het blokkeren van de bal, in plaats van uithalen. Voor een goede block houd je het racket nagenoeg stil met een sterke onderarm en pols.

    Je gebruikt de snelheid van de bal die op je afkomt om de volley te spelen. Omdat je je niet op de kracht van de slag hoeft te richten, kun je je focus gebruiken om je volley goed te richten.

    #2 Zorg voor een goede startpositie

    Een goede positie aan het net is cruciaal voor een goede volley. Sta je te dicht bij het net, dan is de kans groot dat de tegenstander een volley speelt.

    Sta je te ver, dan kun je een chiquita richting je voeten verwachten. Een goede volley positie is tussen de eerste en tweede paal, gemeten vanaf het net.

    Dit komt neer op 2-2,5 meter bij het net vandaan. Vanuit deze positie ben je dicht genoeg bij het net om een dropshot te onderscheppen en snel genoeg bij de achterkant van het veld om een lob terug te spelen.

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de startpositie bij een volley

    #3 Draai je lichaam naar de juiste kant

    Op het moment dat de bal op je afkomt moet je binnen no-time inschatten of je met je backhand of forehand gaat slaan.

    Om jezelf in de juiste positie te brengen, draai je je lichaam naar de juiste positie. Door het maken van de juiste beweging, leg je je racket meteen open voor de juiste slag.

    #4 Houd je racket hoog

    Houd het racketblad hoger dan je handen. Dit is een neutrale polspositie die de impact van de volley overbrengt op de grotere spiergroepen van je schouder, borst en bovenrug.

    Als je een lagere volley moet spelen, breng je lichaam dan lager door je knieën te buigen, zodat je het racketblad hoger dan je hand kunt houden en je je neutrale polspositie kunt behouden.

    Tip: bekijk deze clip van The Padel School over de racketpositie bij een volley

    #5 Gebruik de Continental Grip

    Een veelgemaakte fout die veel beginners maken is dat ze hun grip veranderen als ze volleyen. De meest voorkomende fout is dat je het racket op dezelfde manier vasthoudt als een vliegenmepper.

    Dit is niet alleen nadelig voor je kracht en controle, maar je beperkt jezelf ook tot ballen die rond schouderhoogte hoger op je afkomen.

    Gebruik in plaats daarvan de Continental Grip en draai je lichaam naar je forehand- of backhand om het racketblad direct open te leggen.

    #6 Sla je volley diep het veld in

    Hoe dieper de volley gaat, hoe moeilijker het voor de tegenstander is om de bal terug te slaan. Je wilt je tegenstanders dwingen de muren te gebruiken, want daar hebben veel mensen moeite mee. Is je volley te kort, dan kun je jezelf in problemen brengen.

    Met een korte volley nodig je je tegenstander uit om in de aanvalspositie te komen. Je hebt dan een grote kans om je netpositie te verliezen. En dat wil je altijd voorkomen.

    #7 Voeg spin toe aan je volley

    Je volley wordt een moordwapen wanneer je hier spin aan toevoegt. Een spinnende bal is lastig terug te spelen voor je tegenstander.

    Ook wanneer het de tegenstander wel lukt om de bal terug te slaan, resulteert dit vaak in een zwakke bal die gemakkelijk af te maken is.

    Je creëert de beste spin in je volley door:

    • je racket hoog te houden
    • je racket langs de bal te ‘vegen’ voor een goede backslash.

    Net als bij het perfectioneren van elke slag geldt; oefenen, oefenen en nog meer oefenen.