Een harde bal slaan is leuk. Je voelt je sterk, hoort de impact op je racket en hebt het idee dat je tegenstander hier maar lastig bijkomt. Maar een harde slag is niet altijd de beste keuze. Met een goed getimede en geplaatste dropshot kun je elke tegenstander verrassen.

  Hoe sla je de perfecte dropshot? En wanneer kun je deze het beste inzetten? We nemen je mee.

  Wat is een dropshot?

  Bij een dropshot raak je de bal met een backspin, zodat deze al zijn snelheid verliest en nagenoeg dood valt. Je veegt als het ware met je racket langs de bal, waardoor deze de benodigde spin meekrijgt.

  Waar kun je een dropshot het beste richten?

  Je wilt dat je dropshot iets cross-court is in plaats van recht, zodat de bal na de bounce niet te ver over het veld kan gaan. Er zijn twee plekken waar je het beste op kunt mikken:

  • Vlak voor het hekwerk: een dropshot voor het hek zorgt ervoor dat de bal na de stuit tegen het hekwerk stilvalt, of een onverwachte kant op springt.
  • Vlak achter het net: staat je tegenstander achterin het veld? Laat de bal dan precies achter het net vallen. Door het effect aan de bal, is de kans groot dat de bal twee keer stuitert voor de tegenstander erbij kan.

  Tip:  bekijk hoe Juan Lebrón gebruikmaakt van een dropshot om zijn tegenstanders weg te spelen.

  Wat is de ideale balsnelheid voor een dropshot?

  Als de bal te snel op je af komt, is het moeilijk om de bal genoeg af te remmen en je dropshot met veel controle te spelen.

  Als de bal te langzaam op je afkomt, kunnen je tegenstanders een beetje naar voren bewegen terwijl de bal naar je toe komt, waardoor ze naar het net kunnen rennen en je dropshot terug kunnen slaan.

  In het ideale geval wil je je dropshot spelen vanaf een ‘gemiddelde’ bal waar je volledige controle over hebt en je tegenstanders niet de tijd hebben om in positie te komen om je dropshot te pakken.

  3 tips voor de perfecte dropshot bij padel

  De ideale dropshot heeft de juiste snelheid en wordt vanaf een goede hoogte geslagen, naar een plek waar de tegenstander er niet bij kan. De volgende drie tips kunnen hierbij helpen:

  #1 Raak de dropshot ter hoogte van je buik

  Als de bal hoger dan borsthoogte naar je toe komt, is het bijna onmogelijk om een goede dropshot te spelen. 

  Ten eerste zul je de bal vanaf die hoogte naar beneden spelen, waardoor de bal hoger stuitert dan je zou willen. 

  Ten tweede, als je probeert om onder de bal door te spelen krijg je een ingewikkelde, verkrampte armpositie die het moeilijk maakt om de bal onder controle te houden.

  #2 Dwing je tegenstanders terug voordat je een dropshot probeert

  Hoe verder je tegenstanders naar voren staan, des te makkelijker het voor hen is om bij je dropshot te komen. 

  Zorg dat je tegenstander achterin het veld staat, voordat je een dropshot speelt. Gebruik bijvoorbeeld eerst een lob om ze naar achter te dwingen.

  Met je tegenstanders teruggedrongen, geeft het je dropshot een grotere kans op succes met een iets grotere foutmarge.

  #3 Speel nooit een dropshot van achter de tweede paal

  Als je een dropshot probeert te spelen van achter de tweede paal (weg van het net), geef je je tegenstanders de kans om te reageren en naar voren te komen.

  Hoe verder je van het net bent, des te harder moet je de bal spelen om ervoor te zorgen dat deze over het net gaat. Dit betekent dat je dropshot dieper in het veld van je tegenstander zal landen en het voor hen opnieuw gemakkelijker maakt om terug te slaan.