De vibora is een padel slag voor gevorderden. Een goede vibora vraagt om de juiste techniek. Op deze pagina leggen we uit wat de vibora is en hoe je dit wapen aan je padelarsenaal kunt toevoegen.

  Wat is een vibora?

  De vibora staat bekend als de aanvallende slice smash. Het doel van dit schot is om de bal agressief te spelen, met een slice, in de hoek van de baan. 

  Er zijn twee soorten viboras die je kunt spelen.

  1. De lage vibora. Bij de lage vibora is het contactpunt met de bal op hoofdhoogte. De bal zal na de eerste stuit in de hoek blijven liggen.
  2. De hoge vibora. Bij de hoge vibora sla je de bal een beetje boven hoofdhoogte. De bal genereert zo meer snelheid en raakt na de stuit mogelijk het zijhek.

  Is de vibora hetzelfde als de bandeja?

  De vibora is een meer aanvallend schot dan de bandeja. Dit betekent dat je deze slag eerder zult spelen vanaf bij makkelijke ballen en zwakke lobs van je tegenstander. 

  De bandeja is een meer verdedigend schot en wordt vaak gespeeld in situaties waar je wordt teruggedrongen van het net.

  Tip: bekijk de video van de KNLTB over het verschil tussen de vibora en de bandeja:

  Wanneer gebruik je een vibora?

  De vibora wordt gebruikt als een slag vóór de winner, met de bedoeling je tegenstander te verplaatsen of hun verdediging moeilijker te maken.

  Dit schot stelt je in staat het net niet te verliezen. De vibiora kan door beide spelers worden gebruikt, rechts of links, maar is over het algemeen effectiever met een rechtshandige speler die links speelt of een linkshandige speler die rechts speelt.

  Lees ook: Zo kies je de juiste kant op de padelbaan

  Hoe sla je een vibora?

  Volg de volgende 7 stappen om je voor te bereiden op het slaan van een vibora:

  3 tips om een betere vibora te slaan

  De vibora is een schot die je niet na één wedstrijd onder de knie hebt. Maar, oefening baart kunst. Gebruik de volgende drie tips om de perfecte vibora te slaan:

  1. Zorg voor genoeg slice aan de bal

  Geef je genoeg slice mee aan de bal, dan zorgt dit effect ervoor dat de bal na het stuiteren tegen de wand laag bij de grond blijft. Dit maakt het voor de tegenstander erg lastig om het racket onder de bal te krijgen en bijvoorbeeld een verdedigende lob terug te slaan.

  Tip: bekijk ook de video van de The Padel School met tips voor de vibora:

  2. Geef de bal genoeg snelheid

  Hard slaan is niet altijd de juiste oplossing. Integendeel. Professionele spelers raden aan om éérst de techniek van iedere padel slag onder de knie te krijgen, voordat je deze extra hard gaat spelen.

  Begin je net met het oefenen van de vibora? Dan is het verstandig om deze in het begin iets langzamer te slaan, om zo meer controle te hebben over de bal.

  Heb je de vibora goed onder de knie, dan kun je extra kracht toevoegen. Een snelle vibora is lastig terug te slaan door de combinatie van de snelheid, spin en (dubbele) stuit van de bal.

  3. Sla de bal diep het veld in

  Hoe dieper je de bal in het veld slaat, hoe lager deze van de wand afkomt en des te moeilijker het is voor je tegenstanders om deze goed terug te slaan. 

  Je kunt de bal cross court, recht of in het midden spelen. Met een cross court vibora maak je goed gebruik van beide wanden.

  Een dubbele stuit maakt het lastig voor je tegenstander om te berekenen waar de bal gaat uitkomen.

  Vermijd deze fout bij je viboras

  Een veel voorkomende fout is dat spelers denken dat een vibora zo hard mogelijk gespeeld moet worden. Dit is niet nodig. Een technisch goed uitgevoerde (langzame) vibora kan ook zeer effectief zijn. 

  Zelfs als het geen directe winner is, moet je tegenstander de bal omhoog spelen omdat hij zo laag bij de grond is.

  Dus, probeer de bal met de juiste hoeveelheid snelheid en spin in de hoek te spelen. Dit zal je tegenstander in de hoek houden en zal je een makkelijkere bal geven om aan het net te spelen.