Hoe kies je de juiste kant op de padelbaan?

  Padel wordt (bijna) altijd als dubbel gespeeld. Speel je met een vaste partner, dan zal de rol- (en kant)verdeling op het veld al snel bepaald worden.

  Speel je regelmatig met een nieuwe partner? Dan dien je vooraf te bepalen aan welke kant van de padelbaan je gaat spelen.

  Elke kant van de baan heeft zijn eigen kenmerken. Zo spelen linkshandige spelers bijvoorbeeld bijna altijd aan de rechterkant van de baan. Maar hoe kies je de juiste kant van de baan? We nemen je mee.

  Disclaimer: kies niet vanaf dag één een kant. Doe aan beide kanten voldoende ervaring op voordat je jouw favoriete kant van de padelbaan kiest.

  De linkerzijde van de baan

  Spelers aan de linkerkant zijn meestal agressiever en atletischer, omdat het hun verantwoordelijkheid is om de lobs te bedekken die naar het midden van het veld gaan. 

  Het is beter om de linkerspeler een ​​bandeja te laten slaan, dan de rechterspeler een ​​hoge backhandvolley te laten spelen.

  De rechterzijde van de baan

  Omdat slechts 10% van de wereldbevolking linkshandig is, speel je als linkshandige bijna altijd aan de rechterkant van het veld. Dit betekent dat de ballen in het midden van het veld hun forehand of smash-kant zouden zijn.

  De speler aan de rechterkant van het veld heeft één belangrijke taak: het punt opzetten, zodat de speler aan de linkerkant van het veld het kan afmaken. 

  Deze opvatting dateert van enkele jaren terug. Tegenwoordig is het gebruikelijker dat spelers aan beide kanten van het veld zowel het punt kunnen opzetten als afmaken.

  Een van de grootste fouten voor nieuwe spelers is om te vroeg in hun padelcarrière een kant te kiezen. Het spelen aan de ene kant geeft je een veel beter begrip van hoe je aan de andere kant moet spelen. 

  Zelfs als je de linkerkant wilt spelen, is het de moeite waard om de rechterkant te ervaren, zodat je weet waar je partner naar op zoek is.

  Je ziet zelfs de topspelers van kant wisselen, afhankelijk van met wie ze spelen. Het doel is uiteindelijk om samen met je partner over het veld te bewegen.