Wat betekent No Man’s Land (Niemandsland) bij padel?

    No Man’s Land of Niemandsland; een term die je steeds vaker voorbij hoort komen bij padel. Maar wat betekent het? Waar ligt dit gebied op de baan? En hoe kun je voorkomen dat je hier belandt? We nemen je mee op een reis naar dit gebied op de padelbaan.

    Waar is No Man’s Land in padel?

    No-mans-land-padel

    Niemandsland is overal vanaf de witte achterlijn tot aan de netpositie (vanaf de tweede paal aan de zijwand).Onthoud dat we bij padel altijd achter de witte lijn (servicelijn) of op de standaard netpositie moeten zijn. Onthoud dat het helemaal prima is om naar niemandsland te gaan om een bal op te halen of een hoge bal te slaan, maar zorg er dan voor dat je altijd terug naar de juiste positie gaat.

    Waarom is deze positie zo nadelig?

    Vraag een paar willekeurige spelers of een aanvallende of verdedigende positie beter is en je zal verschillende antwoorden krijgen. Maar, niemand zal zeggen dat ‘geen van beide’ de beste optie is. Dit laat je namelijk belanden in No Man’s Land. Enkele redenen waarom niemandsland nadelig is:

    • Je staat te ver naar achter voor een volley;
    • Je staat te ver naar voren om de muur te gebruiken;
    • Je staat te ver naar voren om de bal goed te laten stuiteren;
    • Je kunt de tegenstanders niet onder druk zetten.

    Een ervaren padelspeler zal dit opmerken en hier handig gebruik van maken. 

    3 tips om niet in No Man’s Land te verdwalen

    Veel padelspelers zijn zich bewust van No Man’s Land, maar kunnen toch niet voorkomen dat ze hier belanden. We geven je 3 tips om deze zone tijdens een wedstrijd te vermijden:

    1. Kies je tactiek

    Wees besluitvaardig en zelfverzekerd op het veld. Bepaal welke padel tactiek je gaat gebruiken; aanvallend of verdedigend. Mensen raken vaak verstrikt in niemandsland omdat ze niet zeker weten of ze aan het net of aan de achterkant moeten zijn. 

    Weet je even niet welke positie het beste is? Hak dan alsnog de knoop door en blijf niet tussen de twee linies hangen. Je komt er dan snel genoeg achter welke positie het beste is.

    2. Communiceer met je partner

    Beweeg altijd samen over het veld. Staat je partner aan de netpositie? Dan sta jij daar ook. Staat je partner achter de servicelijn? Je raadt het al. Communicatie is hierbij essentieel. Hoe gaan jullie samen bewegen over het veld? Welke zwaktes zien jullie bij de tegenstander? Overleg dit met elkaar en stem hier je strategie op af. 

    3. Gebruik de kooi als gids

    Het hek heeft handige referentiepunten om af te kijken waar je zou moeten staan. Onthoud dat de netpositie (een stap voor) de tweede paal is. Stel jezelf na ieder punt kort de volgende vragen:

    • Waar stond ik?
    • Heeft deze positie positief of negatief invloed gehad op het punt?

    Als je het punt afmaakt, je naar je positie op het veld kijkt en je realiseert dat je achter de tweede paal staat en te ver naar achteren, dan was je in Niemandsland. Onthoud dat je hoofddoel is om het net te winnen en dat je positionering continu prioriteit nummer 1 moet zijn.