Waarom is padel (nog) geen olympische sport?

  Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland en België. Over de hele wereld wordt de sport al beoefend door honderdduizenden mensen. Desondanks is padel nog geen olympische sport. Maar wanneer kan het wél een Olympische sport zijn? En wat zijn de verwachtingen voor de toetreding van padel tot de Spelen? We nemen je mee.

  Wat zijn de eisen om een olympische sport te zijn?

  Sporten die willen deelnemen aan de Olympische Spelen moeten aan bepaalde eisen voldoen. De vier belangrijkste eisen waar padel aan moet voldoen zijn:

  1. Padel dient een een officiële internationale federatie te hebben. Met andere woorden, het moet een instelling hebben die het wereldwijd reguleert. Daarnaast moeten ze voldoen aan de ethische eisen van het Olympisch Comité en regelmatig deelnemen aan toernooien en evenementen.
  2. Het naleven van de World Anti-Doping Code.
  3. De atleet mag geen motorische aandrijving hebben, dat wil zeggen dat hij niet door een machine kan worden bijgestaan.
  4. De sport moet beoefend worden in minstens 75 landen en 4 continenten voor de mannencategorie. Voor de vrouwencategorie is het noodzakelijk dat de sport beoefend wordt in 40 landen op minstens 3 continenten.

  Olympische eisen waar padel al aan voldoet

  Padel heeft inmiddels een officiële internationale federatie en ieder individueel land heeft zijn eigen federatie. Daarnaast zijn alle professionele padel-evenementen onderworpen aan een strikte ethische code met betrekking tot doping. Je zou kunnen stellen dat de sport hiermee ook aan de tweede eis voldoet. 

  De derde eis is de minste zorg. Geen enkele padelspeler zal door een machine worden bijgestaan. De uitdaging zit verstopt in de vierde eis, welke betrekking heeft op het aantal mensen dat de sport beoefent. Momenteel hebben zo’n 60 landen een padelvereniging. 

  Dit aantal bereikt nog niet het vereiste minimum van 75 landen. Het is om deze reden dat de International Padel Federation er constant aan werkt om padel wereldwijd meer bekend te maken.

  Wanneer kunnen we padel op de Olympische Spelen verwachten?

  Het is lastig om exact te kunnen zeggen wanneer we padel voor het eerst op de Spelen te zien krijgen. Wel weten we dat we padel niet op de Olympische Spelen van 2024 zullen terugzien.

  Dit opent de deuren naar de Spelen in Los Angeles in 2028 of Brisbane in 2032, maar het is nog afwachten of dit werkelijkheid kan worden. Vanwege het limiet van het aantal sporten op de Olympische Spelen, zal er mogelijk eerst een sport moeten wijken voordat padel kan toetreden.