Wat is de sweet spot van een padel racket?

  Wist je dat de sweet spot op een padel racket grotendeels bepaald hoe hard je een bal slaat? Weten waar deze plek zich op jouw racket bevindt, kan je dus een groot voordeel opleveren.

  De sweet spot kan zich op verschillende plekken op je racket bevinden. We leggen je uit wat de sweet spot is, hoe je deze kunt vinden en hoe je hier gebruik van kunt maken.

  Wat is de sweet spot?

  De sweet spot is de meest effectieve plek om de bal op je padel racket te raken. Het is het ‘impactpunt’ waar de bal de grootst mogelijke controle en kracht krijgt.

  Raak je een bal op de sweet spot, dan zul je dit voelen, zien en horen. Een goede slag met deze zone maakt een harder geluid dan wanneer je de bal met een ander gedeelte raakt. In het kort heeft de sweet spot effect op:

  • Kracht
  • Controle
  • Spin

  Waar zit de sweet spot?

  De sweet spot bevindt zich op verschillende plaatsen, afhankelijk van welk padelracket je hebt. In grote lijnen kunnen we per racketvorm drie sweet spots onderscheiden.

  Sweet spot padel rackets

  Ronde rackets

  Ronde rackets hebben een lagere balans. Dat wil zeggen; een groter oppervlak om op te slaan. Dit vertaalt zich in een hogere sweet spot. Het bevindt zich meestal in het midden van het blad.

  Diamantvormige rackets

  Ruitvormige rackets hebben de meeste sweet spot aan het uiteinde van het blad. De hoge balans van het blad zorgt ervoor dat het gewicht op het hoofd rust. Dit, in combinatie met de hoge sweet spot, zorgt ervoor dat de bal met veel kracht wegvliegt.

  Vanwege de kleine sweet spot is het lastiger om een bal perfect te raken. Om deze reden zijn diamantvormige rackets meer geschikt voor gevorderde spelers.

  Druppelvormige rackets

  Druppelvormige rackets hebben een medium balans. Dat wil zeggen, het gewicht van het padelracket wordt verdeeld tussen het hoofd en de vuist.

  Dit model is een hybride racket en ligt tussen ronde- en diamantvormige rackets in.

  De invloed van de sweet spot op je spel

  De invloed van de sweet spot is te vergelijken met een hamer. Stel je voor dat je een hamer vasthoudt. Als je deze aan de onderkant vasthoudt, krijg je veel meer kracht, maar minder controle.

  Als je de hamer hoger vast zou houden, zou je meer controle krijgen, maar minder kracht. Dezelfde theorie is van toepassing op een padel racket.

  Als je de bal op de goede plek raakt, krijg je meer controle en kracht in je schoten.

  Ga je een nieuw racket testen? Zorg er dan voor dat je weet waar de verschillende sweet spots zijn. Veel mensen weten niet waarom ze niet overweg kunnen met een nieuw racket. Dit komt vaak door de vorm (en daarmee de sweet spot).