Babolat Air Viper review: dit is er een voor de netspeler

    De Babolat Air Viper is een van de high-end padelrackets binnen het arsenaal van het Franse merk. Het racket is een opvallende verschijning met meer dan vijf verschillende kleuren. Maar dit is niet het enige wat opvalt als je dieper in de Air Viper duikt.

    De technische eigenschappen maakten dit racket een interessante kandidaat om te reviewen. Volgens Babolat zou dit racket zowel geschikt zijn voor verdedigende slagen als explosieve smashes. Maakt de Air Viper deze beloftes waar? We nemen je mee in onze test.

    Voor wie is dit racket geschikt?

    De Babolat Air Viper is een unisex racket, gemaakt voor de ervaren (net)speler. Het racket weegt 355 gram, waarmee het een goede hanteerbaarheid heeft. Spelers die graag aan het net staan beleven hier in het bijzonder veel plezier van.

    De nieuwe ‘Vibrasorb’ technologie maakt het racket daarnaast een interessante keuze voor blessuregevoelige spelers. Het elastische materiaal zorgt voor minder impact op je arm tijdens het spelen, door het absorberen van trillingen.

    [content-egg module=Offer template=custom/compact]

    PluspuntenMinpunten
    + Ruwe toplaag voor extra spin Mogelijk uitdagend voor beginnende spelers
    + Kopzwaar en geschikt voor harde smashes
    + Coating op het frame voor extra bescherming
    + Goede hanteerbaarheid vanwege het lichte gewicht

    Type schuim

    [metaslider id=”1189″]

    Babolat noemt het de ‘sandwichconstructie’: de kern van de Air Viper bestaat uit drie verschillende lagen EVA-schuim. Dit betekent het volgende:

    • Twee stijve buitenlagen, welke de explosiviteit van harde slagen verhogen;
    • Een flexibele binnenlaag, welke de elasticiteit van het racket en het comfort tijdens het spelen vergroot.

    Deze constructie staat anders bekend als X-EVA. Waar de meeste rackets uit één soort EVA-schuim bestaan, pakt Babolat dit met de Air Viper anders aan. Dit maakt het racket geschikt voor verschillende speelstijlen en daarmee interessant voor een breed publiek.

    De bladstructuur

    Spelers die graag onberekenbare spinballen slaan kunnen hun hart ophalen met dit racket. Het koolstof oppervlak met ruwe afwerking is een van de technische foefjes van de Air Viper.

    [metaslider id=”1192″]

    Door de geribbelde textuur op het blad geef je makkelijker spin mee aan de bal. Vergelijk je dit met een racket met een glad oppervlak, dan ga je hier (als ervaren speler) het verschil merken. 

    Naast de impact op spinballen zorgt dit ook voor een verhoogde mate van controle over de bal.

    Het gewicht

    Het racket voelt verrassend licht aan wanneer je deze vasthoudt. Waarom verrassend? Omdat de Babolat Air Viper een ruwe verschijning is, waardoor het racket automatisch zwaarder oogt.

    Maar niets is minder waar. Met een gewicht van (slechts) 355 gram is dit een van de lichtere rackets van Babolat. Dit maakt de Air Viper erg wendbaar, waardoor je snel kunt reageren op slagen van je tegenstander.

    De vorm

    Babolat-Air-Viper-vorm

    De Babolat Air Viper heeft een druppelvorm. Dit betekent dat de sweet spot hoger ligt, voor meer explosieve slagen. 

    Druppelvormige rackets hebben een kleinere sweet spot dan ronde rackets. Juist om deze reden is de Air Viper gericht op de meer ervaren speler. Waarom? Omdat een druppelvormig racket minder vergevingsgezind is wanneer je de bal buiten de sweet spot raakt. 

    Dit vraagt om enige ervaring met padel. Maar, weet je de bal goed te raken? Dan haal je met dit racket het maximale uit je slagen.

    De bladvorm wordt aangevuld met HPS, oftewel het Holes Pattern System. Dit staat voor een geoptimaliseerde verspreiding en grootte van de gaten, afgestemd op de racketafmeting. Deze techniek optimaliseert de krachtoverbrenging en verhoogt de precisie bij het terugspelen van de bal.

    [content-egg module=Offer template=custom/compact]

    De balans

    Pak je het racket vast, dan voel je dat het gewicht in het midden zit. Dit noemen we ook wel een ‘medium balans’. Omdat het gewicht verdeeld is over het blad, voelt het racket hierdoor erg licht aan. 

    Babolat-Air-Viper-specs

    Dit is bijvoorbeeld geheel anders bij een racket met een hoge balans, omdat dit meer druk legt op de pols. Je kunt dit vergelijken met een hamer. Een hamer heeft al het gewicht in de kop zitten. Houd je deze aan de onderkant vast, dan voelt dit zwaarder aan dan wanneer je deze aan de kop vasthoudt.

    Padelrackets met een medium balans geven je meer kracht bij aanvallend spel dan rackets met een lage balans, maar weer minder dan rackets met een hoge balans.

    De sweet spot

    Een medium balans gaat vaak hand in hand met een evenwichtige sweet spot, verdeeld over de onder- en bovenkant van het blad. Hoewel Babolat aangeeft dat de sweet spot evenwichtig verdeeld is, ervaarden wij dit anders.

    Raak je de bal meer met de kop van het racket, dan krijgt deze merkbaar meer kracht mee. Dit impliceert dat de sweet spot van het racket meer naar de bovenkant ligt.

    De sweet spot is de plaats op het racket waar je de bal het beste kunt raken. Raak je de bal op de sweet spot, dan krijgt deze de meeste vaart mee.

    Alle specificaties

    Babolat Air ViperSpecs
    NiveauErvaren
    VormDruppel
    HardheidHarde buitenlaag, zachte binnenlaag
    BalansHoog
    Type schuimX-EVA
    Gewicht355 gram
    LeeftijdVolwassenen
    ToplaagKoolstof
    PolsbandJa

    Het eindoordeel

    Het moment van de waarheid: raden wij de Babolat Air Viper aan? Voor de ervaren speler die op zoek is naar een luxe racket met optimale wendbaarheid: ja. Het prijskaartje maakt dit racket niet het meest toegankelijke racket. Maar je krijgt er een hoop voor terug. Heb je de Air Viper bemachtigd, dan ga je hier vast en zeker geen spijt van hebben

    [content-egg module=Offer template=custom/compact]